NordenBladet — Tuleval aastal planeeritakse koroonaviirusega seotud tervishoiukuludeks enam kui 40 miljonit eurot, millest 5 miljonit eurot on kavas eraldada riigieelarvest ning 36 miljonit taotleda Euroopa Liidu rahastamisvahenditest. Lisaks eraldatakse haigekassale tegevustoetusena 143,4 miljonit eurot, et kompenseerida sotsiaalmaksutulu langust ja säilitada tervishoiuteenuste kättesaadavus praeguses mahus. Täiendavalt tehakse riigieelarve ja Euroopa Liidu rahastamise toel mitmeid vajalikke investeeringuid haiglavõrku, sh alustatakse Tallinna Haigla projekteerimisega. 

„Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ja tervishoiuteenuste kättesaadavuse tagamiseks suuname tuleval aasta tervishoidu täiendavalt üle 200 miljoni euro. COVID-19 lisaraha võimaldab tugevdada terviseametit ja teha vajalikke investeeringuid haiglavõrgu valmisoleku tõstmiseks, et tulevaste tervishoiukriisidega paremini toime tulla,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Haigekassale eraldatud tegevustoetus aitab tagada inimestele arstiabi kättesaadavuse vähemalt senises mahus. Eesti tervishoiusüsteemi arendamiseks ja arstiabi kvaliteedi tõstmiseks saavad lähiaastatel olema tähtsal kohal haiglate investeeringud üle Eesti.“

Riigieelarvest on kavas eraldada 5 miljonit eurot terviseameti tugevdamiseks ja nakkushaiguste labori jätkusuutlikkuse tagamiseks, IT arendusteks ja ülalpidamiseks ning hingehoiuteenuste tagamiseks hooldekodudes ja hingehoiutelefonil. Euroopa Liidu vahenditest taotletakse kokku 36 miljonit eurot, mis sisaldab elanikkonna rPCR testimist, haiglate valmisoleku tõstmist, uute isolatsioonipalatite loomist, vajaliku tervishoiupersonali tagamist, olukorraseiret ja teaduskoostööd, ravimivaru suurendamist kui ka laialdasemat valmisoleku korraldamist tervishoiu hädaolukordadeks.

Valitsus eraldab Eesti Haigekassale tervishoiukulude katteks ning tervishoiuteenuste kättesaadavuse tagamiseks tegevustoetusena 2021. aastaks 143,4 miljonit eurot. Toetus võimaldab katta sotsiaalmaksutulu langust ulatuses, mida haigekassa ei saa oma eelmiste perioodide jaotamata tulemist ning tavapärasest eelarvetulust katta. Selle tulemusena kasvab haigekassa eelarve 2021. aastal võrreldes eelnevaga ca 98 miljoni euro võrra ning ületab 1,7 miljardit.

Euroopa Komisjoniga algavad läbirääkimised haiglate investeeringute tegemiseks üle Eesti, sh taotleme aastateks 2021-2026 Euroopa Liidu vahenditest 380 miljonit eurot Tallinna Haigla projekteerimiseks ja rajamiseks. Tallinna Haigla kogumaksumus on hinnanguliselt 500 miljonit eurot. Parema arstiabi osutamiseks ja haiglahoonete kaasajastamiseks viiakse lõpule Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse rajamine ning algab psühhiaatrilise sundravi teenuse hoone rekonstrueerimine ja juurdeehitus. Hiiumaa ja Järvamaa haigla saavad toetust erakorralise meditsiini osakonna ümberehitamiseks, Põhja-Eesti regionaalhaigla psühhiaatriakliiniku ehituse lõpule viimiseks ning palatiosakondade ja verekeskuse renoveerimiseks, Ida-Virumaa keskhaigla psühhiaatriahoone ehituseks ning Tartu Ülikooli Kliinikum traumatoloogia osakonna ja üldkirurgia osakonna ümberehitustöödeks. Selleks taotletakse lähiaastatel Euroopa Liidu vahenditest kokku 64,84 miljonit eurot ja eraldati riigieelarvest 4,5 miljonit eurot. 55,56 miljonit eurot on kavas investeerida kolme uue kiirabikopteri soetamiseks.

Lisaks otsustas valitsus eraldada psühholoogide kutseaasta rahastamiseks ja vaimse tervise valdkonna tugevdamiseks 1 miljon eurot, et tagada vajalikud vaimse tervise ennetustegevused ja tõsta nõustamisteenuste kvaliteeti. Geenivaramule eraldatakse 1 miljon eurot 2018. ja 2019. aastal kogutud geeniproovide säilitamiseks. 2 miljonit eurot eraldatakse teadmussiirde platvormi loomiseks tõenduspõhise informatsiooni kasutamise juurutamiseks tervishoiu-, töö- ja sotsiaalpoliitika kujundamise protsessis.

Kokku on 2021. aasta riigieelarves tervishoiule kavandatud ligi 1,8 miljardit eurot.

Pressiteade eesti viipekeeles