NordenBladet — Keskerakond seisis eelmises ja seisab ka praeguses valitsuses jätkusuutliku maaelu eest ning peaminister Jüri Ratase juhtimisel saavutatud kokkulepe töörände osas annab kindlustunde, et marjad saavad korjatud, köögivili koristatud ja lehmad lüpstud, lausub Riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm.

“Välistööjõu kasutamine on saanud normiks, praktiliselt kõik arenenud riigid kasutavad aktiivselt seda võimalust. Kui tahame globaalsel turul konkurentsivõimet säilitada, ei tohi Eesti jääda kõrvaltvaatajaks,” rõhutab Tarmo Tamm. “Keskerakond pingutas selle nimel, et saavutada konsensus, mis annab põllumeestele kindlustunde, et hooajatööde kõrgperioodil saab saak koristatud ja loomi ei ole vaja sundkorras tapamajja viia.”

Tarmo Tamm avaldab lootust, et täna vastu võetud otsus lisab põllumeestele kindlust, et valitsus ka tulevikus põllumeeste eest seisab. “Põllumajandusvaldkonna panus SKP kasvu tänavu esimeses kvartalis oli üks suuremaid ning Maksuameti statistika kohaselt maksid maaettevõtjad esimeses kvartalis tööjõumakse rohkem kui mullu samal ajal, ja seda vaatamata käibelangusele,” märgib Keskerakonda kuuluv poliitik.

Riigikogus tagasi lükatud Reformierakonna seaduse eelnõu 192SE ei pakkunud Tarmo Tamme sõnul töörände küsimuses jätkusuutlikku lahendust. “Praegu Eestis töötavaid välismaalasi ei ole inimlik ebamõistlikult pikalt siin hoida, sest suurel osal neist on kodumaal pered. Tänane valitsuse otsus näeb laiemalt probleemi lahendamist, arvestades Eesti inimeste huve,” lausub endine maaeluminister.