NordenBladet — 29. juunil toimus Maaeluministeeriumis selle aasta teine põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu (PMAN) istung, kus tutvustati põllu- ja metsamaa müümist ning rentimist käsitlevat analüüsi ning ebaausate kaubandustavade tõkestamise seaduse eelnõu.

Nõukogule tutvustati Vabariigi Valitsuse tööplaanis ette nähtud ülesande – leida võimalused reguleerida maa ja metsa müümist ja eelistada põllu- ja metsamaa müümisel ning rentimisel kohalikku tootjat – täitmiseks koostatud analüüsi. Samuti tutvustati nõukogus teistelt ministeeriumidelt, asutustelt ning partneritelt saadud arvamusi ja seisukohti. Mitu esindajat tõid välja murekohad, mis on seotud riigimaade müümise ja rentimisega.

Maaeluminister Arvo Alleri sõnul võib maa müümisel või kasutusse andmisel kohaliku tootja eelistamine tuua kaasa vastuolu Euroopa Liidu aluslepingutega ja igasugused piirangud ei tohi takistada kapitali vaba liikumist „Seega on mänguruum üsna ahtake, kuid esitame Vabariigi Valitsusele oma ettepanekud, millega võiks edasi töötada,“ lausus minister. Tuginedes analüüsile koostas Maaeluministeerium järeldused, mida arutatakse valitsuse kabinetiistungil juuli keskpaigas.

Lisaks tutvustati istungil toidutarneahelas ettevõtjatevahelistes suhetes esinevate ebaausate kaubandustavade tõkestamise seaduse eelnõu esmast versiooni, millega võetakse Eesti õigusesse üle sätted, mis sisalduvad samal eesmärgil kehtestatud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivis (EL) 2019/633. Eelnõu eesmärk on kaitsta põllumajandustooteid ja toitu tarnivaid ettevõtjaid endast tugevamal majanduslikul positsioonil olevate ostjate ebaausate kaubandustavade eest.

Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu on Maaeluministeeriumi valitsemisala küsimuste lahendamiseks ning maaeluministrile järelduste ja ettepanekute esitamiseks moodustatud nõuandva õigusega alaline nõukogu. Nõukogu istungil osalevad põllumajandustootjate esindusorganisatsioonide liikmed ja teised kaasatud asutuste esindajad.