NordenBladet — Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon toetas tänasel istungil konsensuslikult Mikk Marrani kandidatuuri Välisluureameti peadirektori ametikohale. Marran on juhtinud Välisluureametit alates 2016. aastast. Tema senine ametiaeg lõpeb käesoleva aasta 31. detsembril.

Erikomisjoni esimehe Alar Lanemani sõnul on Marran oma viieaastase ametiaja jooksul Välisluureametit edukalt juhtinud.

„Maailma tabanud kriisi tingimustes on oluline Välisluureameti võimekus, et oleks tagatud Eesti Vabariigi toimimiseks ja püsimiseks kiire ja täpne informatsioon, samuti otsuste langetamiseks vajalik analüüs. Välisluureameti senine edukas töö on loonud selleks head eeldused,“ ütles Laneman.

2. oktoobril 1978 sündinud Mikk Marran töötas enne nimetamist Välisluureameti juhiks Eesti alalises esinduses NATO juures kaitsetalituse direktorina, seejärel Kaitseministeeriumis, kus ta juhtis erinevaid osakondi ja oli Kaitseministeeriumi kantsler. Marran sai magistrikraadi rahvusliku ressursi strateegia alal Ameerika Ühendriikide National Defense University’s ja bakalaureusekraadi Tallinna Ülikooli sotsiaalteaduskonnas haldusjuhtimise erialal.

Välisluureamet on Kaitseministeeriumi valitsemisalal olev julgeolekuasutus, mis tagab riigi julgeoleku, kaitstes põhiseadusliku korra püsimist mittesõjaliste ennetavate vahenditega. Välisluureamet kogub ja töötleb julgeolekupoliitika kujundamiseks ja riigikaitseks vajalikku teavet ning teeb riigi vastu suunatud kuritegude ärahoidmiseks koostööd Kaitsepolitseiametiga.

Erikomisjoni istungil osalesid kaitseminister Jüri Luik ja Välisluureameti peadirektor Mikk Marran.