NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjon otsustas algatada kohaliku omavalitsuse korralduse (KOKS) ja kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise (KOFS) seaduse muutmise seaduse eelnõu, et pikendada kohalike omavalitsuste jaoks eelarvestrateegia ja arengukava muudatuste vastuvõtmise ning sellest tulenevalt eelarve eelnõu ja seletuskirja volikogule esitamise tähtaegasid.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk selgitas: „Eelnõu eesmärk on välja pakkuda 2020. aasta jaoks operatiivselt toimiv lahendus. Püsivamad lahendused on võimalik läbi mõelda seaduse tavapärase muutmise raames.“

Ta märkis, et tulenevalt COVID-19 levikust põhjustatud eriolukorra tõttu rakendus 2020. a riigieelarve seaduse vastav säte, mistõttu lükkus riigi eelarvestrateegia vastuvõtmine sügisesse. Seoses sellega tulebki pikendada kohalike omavalitsuste jaoks eelarvestrateegia ja arengukava muudatuste vastuvõtmise ja volikogule esitamise tähtaegasid.

Rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri nentis,  et praegustes keerulistes oludes on operatiivsus ja paindlikkus oluline. “Kahjuks jäi vajalik muudatus tegemata ajal, mil Riigikogu arutas lisaeelarvet ja sellega seotud muudatusi teistes seadustes. Eks nüüd tuleb vajalikud kohendused järgi teha.”

Tavaolukorras peavad KOVid oktoobri keskpaigaks üle vaatama arengukava ja eelarvestrateegia ning tagama, et neli eelseisvat aastat on nendes dokumentides hõlmatud. Kui valitsus kinnitab riigi eelarvestrateegia heaks koos iga-aastase riigieelarve eelnõuga septembri lõpus, ei ole KOVidelt mõistlik eeldada eelarvestrateegia kinnitamist 15. oktoobriks.  Riigi eelarvestrateegia vastuvõtmise ära ootamine on sisuliselt vajalik, sest tulenevalt eriolukorrast, võib see sisaldada erinevaid KOVe mõjutavaid finantsmeetmeid.