NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd ütles täna Riigikogus Reformierakonna maksureformi arutelul, et 500-eurone tulumaksuvaba miinimum kõigile on praegu eriti mõistlik mõte, sest tööjõumaksude langetamine sobib hästi ka kriisi leevendamise meetmeks.

“Kui inimeste sissetulekud selle seadusemuudatuse mõjul suurenevad, siis nad hakkavad ka rohkem tarbima ja elavdavad majandust,” selgitas Sõerd.

Sõerdi sõnul on Reformierakonna eelnõu sisuline eesmärk vabaneda astmelise tulumaksu tunnustega sissetulekust sõltuvast maksuvaba tulu arvutamise süsteemist ning taastada ühetaoline tulumaksusüsteem. “Praegu kehtiva tulumaksusüsteemi muutmine sai tugeva mandaadi ka 2019. aasta märtsis Riigikogu valimistel,” ütles Sõerd.

Reformierakonna eelnõuga luuakse kahe aastaga olukord, kus kõigile hakkab kehtima kuuarvestuses 500 euro suurune maksuvaba tulu määr ehk 6000 eurot aastas. Seda ületavale tulule rakendatakse ühtlane 20-protsendine tulumaksumäär.

Seadusemuudatusega kaotatakse 2016. aasta lõpus kehtestatud üksikisiku tulumaksusüsteemi muudatus, millega maksuvaba tulu määr tehti sõltuvaks maksumaksja aastatulu suurusest. Selle muudatuse keskne element on niinimetatud maksuküür, kus kuuarvestuses alates 1200 euro suurusest tulust hakkab maksuvaba tulu määr järsult vähenema, jõudes nullini 2100 suuruse tulu juures. Marginaalne maksumäär selles tuluvahemikus on üle 31 protsendi.

Üleminekuaastal nihutataks maksuküüru edasi, tuluvahemik, kus maksuvaba miinimum hakkaks vähenema, oleks 1700-2600 eurot kuus.

Sõerd selgitas, et selline maksusüsteem ei sobi Eesti oludesse. “Viimastel aastatel on inimeste palgad ja sissetulekud kasvanud. Kahel viimasel aastal on järjest suurem hulk keskmise sissetulekuga tööinimesi liikunud oma tulutasemega eelpool nimetatud maksuküüru sisse ja seetõttu maksustatakse neid kõrgemalt,” ütles Sõerd.

Sõerd lisas, et astmeliselt väheneva maksuvaba tulu põhimõtte loojad pole ka ise sellega rahul. “Koalitsioonierakonnad on juba pikka aega arutanud mitut varianti, kuidas seda maksusüsteemi ümber teha. Arutelu all olevatel lahendustel on kõigil suured puudused. Tänaseks on üha enam inimesi jõudnud kõrgema maksustamise tsooni ja üksikisiku tulumaksukoormus kasvab. Ka Vabariigi Valitsus on käesoleva eelnõu kohta esitanud seisukoha ja seal seisab, et keskmise palga tõustes ja riigieelarveliste võimaluste suurenemise korral on maksuvaba tulu kasutamist võimaldava tuluvahemiku muutmine õigustatud. Lahendust aga valitsusel pole.”
“Reformierakonnal on lahendus olemas – muudame maksusüsteemi taas lihtsaks, arusaadavaks ja õiglaseks,” lõpetas Sõerd.