NordenBladet — Riigikogu majanduskomisjon kinnitas tänasel istungil Arenguseire Keskuse tänavuse tegevuskava muudatuse, millega lisati kiireloomulisena arenguseiresse viirusekriisiga seotud eriprojekt.

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester selgitas, et eriprojekt koos analüüsi ja võimalike tulevikustsenaariumitega tuleb algatada ja läbi viia kiirelt, kuna praegu ei kahtle enam keegi viirusekriisi majanduslikus ja sotsiaalses mõjus. „Küsimus on pigem selles, kas see mõju on suur või väga suur. Eeldatavate tagajärgedega võitlus algas juba eriolukorra väljakuulutamisel, kuid mida paremaid tulevikuprognoose me otsustamisel kasutada saame, seda kiiremaid ja täpsemini sihitud samme on meil võimalik astuda,“ ütles ta.

Sester lisas, et Arenguseire Keskuse eriprojektis käsitletakse, kuidas võib muutuda Eesti majanduse struktuur ja konkurentsipositsioon teiste riikide suhtes kolme aasta lõikes. „Laiemate sotsiaalsete ja ühiskondlike protsesside võimalikku kulgu vaadeldakse seal taustategurina.“

Majanduskomisjoni aseesimees Kristen Michal ütles, et COVID-19 mõju Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekule on juba etteaimatavalt miinusmärgiga. “Jalgratast leiutama asuda pole vaja. Eesti ettevõtlus saab kasu, kui suudame ära tabada kriisiga kaasnevad struktuursed muutused maailmamajanduses ja aidata avaliku rahaga kaasa meie inimeste kasu saamise võimendamisele. Kui selles kriisis üldse midagi head võiks olla, siis see, et väike ja kiireteks muutusteks võimeline digiriik peaks olema selle kriisi järellahingus võitja. Arenguseire Keskuse uuring peaks tempokalt keskenduma kasulike trendide, konkurentsieeliste ja võtmete otsimisele,” rõhutas Michal.

Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov märkis, et eriprojekt keskendub viirusekriisi majanduslike mõjude selgitamisele ja tulevikuväljavaadete hindamisele erinevate stsenaariumide valguses. „Koroonaviiruse kriis on tabanud tervet maailma ning avaldab suurt mõju mitmetele arengusuundumustele. Eesti jaoks on väga oluline selgitada, kuidas võib muutuda Eesti majanduse struktuur, arvestades võimenduvaid, tärkavaid ja pöörduvaid arengutrende ja eri stsenaariumeid, mis viirusekriisi tulemusel võivad ellu rakenduda,“ selgitas Danilov.

Arenguseire Keskuse COVID-19 mõju käsitleva eriprojekti lõppraport valmib oktoobriks.