NordenBladet — Soome sotsiaalkindlustusamet Kela on tagasi lükanud 80 protsenti karantiinihüvitise taotlustest. Toetust on võimalik saada vaid nakkushaiguste arsti tõendiga ja tingimuseks on, et isik on nakatunud koroonaviirusega või puutunud kokku nakatunuga.

Karantiinis olevatele nakatunutele makstakse nakkushaiguste toetust ehk hüvitist sissetuleku kaotamise tõttu karantiini ajal. Enamus taotluste tagasilükkamise põhjusi on seotud nakkushaiguste arsti tõendi puudumisega, vahendab Yle.

Selleks, et toetust saada, peab taotlusega kaasas olema nakkushaiguste arsti tõend karantiini, isolatsiooni või töölt eemalejäämise kohta. Muude arstide kirjutatud tõendid ei kõlba. Nakkushaiguste toetusega kompenseeritakse 100 protsenti palgast ja Kela info kohaselt makstakse seda ka siis, kui Soome sotsiaalkindlustusega isik on karantiini määratud välismaal.

Igal omavalitsusel ja piirkonnal on Soomes oma nakkushaiguste arst. Ta ei kirjuta välja tõendit karantiini, isolatsiooni või töölt eemalejäämise kohta ainult ettevaatusabinõuna, vaid põhjuseks peab olema kas nakatumine või nakkusega kokku puutumine. Erand on ainult see, et kui alla 16-aastane laps peab olema karantiinis ning vanem või hooldaja ei saa minna tööle. Kui kasvõi terve klass on määratud karantiini, siis saab hooldaja toetust sissetuleku kadumise hüvitiseks.

Mõnikord jäädakse karantiini tööandja soovitusel. Kela toetuste juhi Milla Kaitola väitel pole sellisel juhul tegemist nakksuhaiguste seaduse järgse olukorraga, mille alusel makstakse toetust. Mõned inimesed on taotlusele lisanud töötervishoiuarsti tõendi, aga ka sellest ei piisa, kuna seadus paneb paika, kes võib määrata piiranguid nagu karantiini jäämist.

Soome valitsus soovitab kõigil välismaalt sasabujatel jääda kaheks nädalaks karantiini. Nemad vajavad samuti nakkushaiguste arsti tõendit selleks, et saada nakkushaiguste toetust. Lisaks on nende toetuseks loodud eraldi epideemiatoetus, mis on aga väiksem kui nakkushaiguste hüvitis.

Ajutist epideemiatoetust võivad saada ka lapsevanemad, kellel on laps epideemia tõttu kodus ja kes on võtnud selleks ajaks töölt palgata puhkuse.

Kuigi Soomes on olnud karantiinis suur hulk inimesi, siis on saanud Kela vaid ligi 4000 nakkushaiguste hüvitise taotlust. Neist pooled on lahendatud ja teine pool ootel. Üks väikse hulga põhjusi on selles, et nakkushaiguste arstidel on epideemia ajal palju tööd. Nakatumiste jadade väljaselgitamine võtab samuti aega. Ilmselt tuleb palju taotlusi märtsi-aprilli eest. Kelal on kavas kõik ette nähtud hüvitised välja maksta.