NordenBladet — Rahandusminister Martin Helme peab sotsiaaldemokraatide nõudmisel lähiajal riigikogu ees selgitama, mida kavatseb valitsus teha selleks, et eriolukorra tõttu oma töö ja sissetuleku kaotanud FIEd majanduskriisi üle elaksid.

Arupärimise üle andnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikme Lauri Läänemetsa sõnul on riik jätnud täna tuhanded füüsilisest isikust ettevõtjaid, nagu ka mikro- ja väikeettevõtjad oma muredega üksi. Samal ajal on valitsus leidnud sadu miljoneid eurosid suurettevõtete toetamiseks.

„Suur osa füüsilisest isikust ettevõtjaid ei saa praegu oma tööd teha ning võib eeldada, et ka pärast eriolukorra lõpetamist neist paljude raskused jätkuvad. FIE vormi kasutavad töötamiseks näiteks kosmeetikud, juuksurid, taksojuhid, muusikud ja koolitajad. Nende eesmärk on igapäevaselt ära elada ja oma peredele leiba teenida, nad ei tegele ettevõtlusega selle tavapärases mõttes,“ märkis Läänemets. Riiklik laenugarantii või laen ei aita tema sõnul juuksurit või taksojuhti, sest laenu ei ole mõistlik kasutada palga maksmiseks.

Sotsiaaldemokraadid küsivad Helmelt, milliseid FIEdele suunatud konkreetseid toetusmeetmeid rahastatakse 2020. aasta esimesest lisaeelarvest ja ka võimalikust teisest lisaeelarvest.

 

Allikas: Eesti Riigikogu