NordenBladet — Põhjendamatult kõrgete ravimihindade pärast sotsiaalminister Tanel Kiigele arupärimise esitanud sotsiaaldemokraadid ootavad, et minister võtaks tõsiselt olukorda, mis sunnib patsiente maksma järelevalve nõrkuse tõttu ülearu miljoneid eurosid.

Jevgeni Ossinovski sõnul viis Õhtuleht läbi põhjaliku soodusravimite hindade analüüsi, mis tõi välja, et ravimiameti järelevalve hindade üle ei ole ilmselgelt olnud tõhus. „Analüüsist nähtub, et ligi neljandikul juhtudest ei ole patsiendil tegelikult võimalik apteegist soodsaima hinnaga retseptiravimit saada. Riik on küll kehtestanud kohustuse hoida müügis piirhinnaga ravimeid ning neid ka inimestele esmajärjekorras pakkuda, ent seda nõuet rikutakse massiliselt,“ märkis Ossinovski riigikogus arupärimist üle andes.

Lisaks tõestas Õhtulehe analüüs seda, et soodusravimite puhul sõlmitakse hinnakokkuleppe sama toimeaine pakenditest vaid ühega. „Näiteks müüvad kolm tootjat retseptiravimit metoprolool pakendis 50mg N100 piirhinnaga ehk patsiendi jaoks soodsalt. Kui selle pakendi puhul on patsient kõrge hinna eest kaitstud, siis sama tootja 25mg pakendi puhul riik patsienti ei kaitse,“ selgitas Ossinovski.

Kui võrrelda apteegis hindasid, siis 50mg N100 on müügil vahemikus 5,55-5,62 eurot, aga pakendid 25mg N100, mille proportsionaalselt arvutatud piirhind on kaks korda väiksem ehk 2,83 eurot, on müügil hinnaga 5,83 eurot. „See tähendab, et kaks korda väiksema toimeainesisaldusega tablett on kallim!,“ ütles Ossinovski.

Sotsiaaldemokraadid küsivad Kiigelt, et kuidas on kavas reformida ravimiameti järelevalvesüsteemi, et apteekides oleksid hinnakokkuleppega ravimid ka tegelikult kättesaadavad. Samuti tuleb tal selgitada, mil viisil
plaanib ta patsiente kaitsta ülemääraste ravimihindade eest, kui pakendi kogus ja/või toimeainesisaldus erineb hinnakokkuleppest.

„Küsimus on ka kahtlemata patsientide võrdses kohtlemises. Kui sama diagnoosiga patsientidest ühele kirjutab arst 50mg toimeainesisaldusega metoprolooli tableti, teisele aga 25mg sisaldusega sama rohu, siis riik esimesele hüvitab 2,76 eurot, siis teisele patsiendile vaid 30 senti,“ näitlikustas Ossinovski olukorra ebaõiglust.

Ühtlasi peavad sotsiaaldemokraadid hädavajalikuks, et Kiik algataks eelnõu, mis aitaks tõsised puudujäägid tema haldusalas ära kaotada.