NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütleb, et ta mõistab Teenusmajanduse Koja poolt valitsusele saadetud ettepanekut peatada sotsiaalmaksukohustus vähemalt kolmeks kuuks, kuid antud olukorras oleksid sellel karmid tagajärjed.

“Sotsiaalmaks on sihtotstarbeline maks, millest laekuv raha läheb tervishoidu ja pensionite maksmiseks,” lausub Keskerakonda kuuluv Tõnis Mölder. “Praeguses eriolukorras on märkimisväärselt suurenenud kulutused tervishoiu valdkonnas ja rahastuse vähendamine ei tule kõne allagi. Samuti oleks vastutustundetu hakata kärpima pensione, mis alates 1. aprillist erakorraliselt tõusid.”

Tõnis Mölder lisab, et nii suure maksuerandi tegemine ühele sektorile oleks ebaproportsionaalselt suur. Tema sõnul pakub teenusmajandussektorile leevendust Eesti Töötukassa pakutav tööturuteenus vähenenud töötasu toetamiseks, mille kogumaht on 250 miljonit eurot. “Toetust makstakse iga toetust vajava töötaja kohta ühes kuus kuni 1000 eurot brutosummana ning toetust saab iga kvalifitseeruv tööandja kasutada kahe kuu osas perioodil märts kuni mai. See on märkimisväärne abi,” täpsustab Tõnis Mölder.

“Reformierakonna juht Kaja Kallas üritab Teenusmajanduse Koja ettepanekut toetades poliitilist plusspunkti võita, kuid ta ei paku välja lahendust, kuidas tagada tervishoiusektori jätkusuutlik rahastamine ja kindlustada väärikas vanaduspension,” lisab Tõnis Mölder. “Kaja Kallas käis tervishoiu erakindlustuse plaani välja juba paar aastat tagasi, kuid avalikus suhtus sellesse suure kriitikaga. Tegemist oleks kingitusega jõukamatele inimestele, kuid solidaarse ravikindlustuse kaotamine lööks eriti valusalt väiksema sissetulekuga inimesi.”