NordenBladet — Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul ei saa täna keegi kindel olla kui kaua kriis kestab ning seetõttu tuleb riigil hoida teatavat varu, et vajaduse korral Eesti majandusele ja ettevõtetele täiendavat tuge pakkuda.

Seederi sõnul peab riik kriisi korral ettevõtjaid toetama, kuid olema valmis ka täiendavateks meetmeteks. “Me peame olema võimelised vaatama, millise iseloomu kriis võtab, milliseid valdkondi on vaja toetada spetsiifiliselt, et ka kriisist väljumine oleks võimalikult kiire ja majanduskriisi tagajärjed oleksid võimalikult minimaalsed,” ütles Seeder.

“Isamaa ja meie koalitsioonipartnerid on seadnud eesmärgiks toetada Eestile olulisi ettevõtlussektoreid. Täna Riigikogule üle antud majanduspakett võimaldab ettevõtetel edasi lükata maksukohustusi ning aitab säilitada töökohti. Need majandusmeetmed peavad olema võimalikult lühiajalised, kuid nii pikad kui vajalik. Lähinädalate kuude jooksul peame olema paindlikud ning vajadusel oleme kindlasti valmis tegema muudatusi,” sõnas Isamaa esimees.

“Oluline on pakkuda lisatuge Eesti inimetele. Kohalikele omavalitsustele oleme ette näinud täiendavad 30 miljonit eurot kriisimõjude leevendamiseks. Selle raha abil on võimalik pakkuda tuge nendele inimestele, kes seda tõesti vajavad.”

Seeder lisas, et täna Riigikogule esitatud pakett aitab pehmendada lühiajalist majanduslikku kahju, kuid on selge, et riigieelarvesse laekuvad maksutulud vähenevad. “Pikaajalises plaanis ei saa me katta eelarveauku ja täiendavaid tervishoiuvajadusi ning majanduse toetamise paketti ainult laenudega, seega peame olema valmis vaatama üle ka avaliku sektori kulutused,” ütles Seeder.

 

Allikas: Eesti Riigikogu