NordenBladet — Sel nädalal Tapa linnaku lähiharjutusalal toimus Scoutspataljoni taktikaline harjutus, kus oma oskusi demonstreeris eranditult ajateenijatest koosnev jalastuv koosseis.

36-tunnise õppuse jooksul harjutas Scoutspataljoni B soomusjalaväekompanii soomusjalaväerühm kontaktidrille, taktikalist paiknemisala hõivamist ja maha jätmist, viivitus ja kaitset ning pealetungi. Lisaks sooritati pimedas reid vastase kõrge tasuvusega sihtmärkide pihta.

„Ma võin rahumeeli öelda, et need mehed on täna juba nii heal tasemel, et saavad täiesti iseseisvalt hakkama ja ei vaja igapäevaelu ja ka toimetustes lisajuhendamist ja näpunäiteid. Rühmana suudavad nad maastikul väga edukalt opereerida on agressiivsed, kavalad, kiired ning otsustusvõimelised,“ ütles soomusjalaväerühma ülem nooremleitnant Mihkel Tamm ning lisas, et tema rühm on esimene Scoutspataljoni ajaloos, kus kogu jalastuv koosseis, kaasa arvatud rühmaülem ning –vanem, koosneb ajateenijatest.

Eile toimunud kaevikuliini puhastamise harjutuse stsenaariumi järgi sai soomusjalaväerühm informatsiooni, et kaevikuliinis on nähtud pea jaosuurust vastast. Rünnaku käigus selgus, et paari kilomeetri kauguselt toetavad neid ka vastase lahingumasinad. Rühm sooritas manöövri, hävitas kaevikuliinis oleva vastasüksuse ning soomusgrupp neutraliseeris vastase lahingumasinad luues sellega tingimused pealetungi jätkamiseks.

Rühma sooritust hinnanud B soomusjalaväekompanii ülema abi leitnant Oliwer Nõlvak jäi nähtuga rahule. „Ma veendusin, et rühma sisekommunikatsioon ja agressiivsus on soomusjalaväelastele kohaselt kõrgel tasemel. Oluline on ka see, et nii tegevväelastest kui ka ajateenijatest ülemate juhtimine on vahetu, otsused kiired, käsud selged ja konkreetsed ning tegevus kiire,“ ütles leitnant Nõlvak.

Scoutspataljon on 1. jalaväebrigaadi koosseisus olev professionaalse väljaõppega iseseisvaks lahingutegevuseks võimeline kiirreageerimis suutlikkusega manööverüksus.

 

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT