Neljapäev, aprill 25, 2024

Monthly Archives: detsember 2021

Helena-Reet: Raputavad dokumentaalid, minu imeilus elu + meie TÄNANE VANA-AASTA ÕHTU!

NordenBladet – Ärkasime täna kella kümne paiku, sest eile olime taas pikalt üleval. Me oleme viimasel kahel kuul igal õhtul 2-3 erinevat filmi vaadanud – nii dokumentaale kui meelelahutust. Viimati vaadatud dokumentaalfilmid sattusid eriti sünged.

YouTube´ist vaatsime “The untold story. What happened to Otto Warmbier in North Korea?”  (link videole). See on Põhja-Koreas vangistusse mõistetud 22-aastasest USA tudengist Otto Frederick Warmbier´ist, kes USA-le loovutamise hetkel oli tema vanemate sõnul pime, kurt, raske ajukahjustusega ja koomani piinatud ning suri kuus päeva hiljem. Väga muserdav oli ka “Another Man’s War” raamatu põhjal tehtud film “Machine Gun Preacher” TV1000 actioni pealt, kus Gerard Butler mängib Sam Childers´it, kes tänaseni aitab Lõuna-Sudaanis ja Ugandas päästa lapsi (peamiselt sõjaohvreid). Väiksed lapsed pole sõjas mitte ainult vägivalla ja kuritarvitamise ohvrid, vaid relvarühmitused värbavad neid jõuga oma ridadesse ning saadavad neid rituaalmõrvu sooritama ja võitlema. Väga õudne oli ka Peter Kosminsky lühidraamasari “The State”, mida National Geographic näitab. See räägib neljast Briti kodanikust, kes reisivad Süüriasse, et ühineda ISIS-ega ning sellest kuidas pärast terroriorganisatsiooniga liitumist on neil raske vägivaldse reaalsusega kohapeal toime tulla.

Miks ma sellest kirjutan? Sest meie elu on ikka ilusam kui Paradiis! Meie ja meie laste elu on TÄIUSLIK. Ma olen NII TÄNULIK JA ÕNNELIK oma elu üle! Ja ma nii soovin, et maailmas valitseks rahu! Hoidkem üksteist – nii lähedasi kui vähem lähedasi! See on ilus mõte, millega uut aastat alustada! 🙏🙏🙏

Niisiis, täna ärkasime kümne paiku ning ma tänasin Kõige Kõrgemat, et saan ärgata soojas toas kalli inimese kaisus. Valmistasin hommikusöögi (praetud muna paprikaga) ning siis asusin pesema, koristama ja linu vahetama, et maja uue aasta esimesel päeval läigiks ning uus aasta algaks igatpidi nö puhtana. Allan lükkas lund, tõi puid tuppa, küttis ahjud mõnusalt soojaks ning hakkas ka oma töötuba sorteerima ja korrastama.. Nimelt ta lubas juba kaks kuud tagasi, et aasta lõpuks on tuba korras 😀


Ivanka Shoshana sai päev enne vaheaega koolist mingi jubeda viiruse ning on siiani tõbine, kurtis vahepeal isegi kõrvavalu. Peale teda jäime järjest kõik haigeks, kuni uskusime juba, et nüüd oleme siis ka koroona saanud. Oleme küll vaktsineeritud aga nö kõik Omikroni nähud olid – kerge palavik, nohu, kurguvalu ning isegi liigesed valutasid. Tegime nii koduse testi kui käisime arsti saatekirjaga ninast testi tegemas. Õnneks olid siiski testid negatiivsed.

Siis postitasin artikli aastavahetuse traditsioonidest ja toimetustest, mis vanarahva tarkuse kohaselt toovad meile õnne ja edu – vaata SIIT. Tegelikult nõuanded, mida tasuks iga päev järgida 🙂

Kuna Ivanka on veel natuke tõbine, siis otsustasime aastavahetuse kodus veeta. No tegelikult oleksime vist omakeskis kodus olnud ka siis, kui ta tõbine poleks. Tubane-hubane-kodune vaba olek on väga mõnus! Natuke lõin end siiski üles, mulle meeldib ka kodus enda jaoks kena olla. Panin selga retrohõngulise Indiska kleidi, pärlid ning lõhnastasin end Must de Cartier lõhnaga! Õhtuks tegin meile supermaitsvat lehttaigna pizzat. Yammmm… See kes proovib, juurde soovib!

Kohe annan teile ka RETSEPTI! 👇👇👇 Valmistamine on väga lihtne..

Põhjaks pärmi-lehttaigen (Eesti Pagar), mille katate Felixi ketšupiga. Seejärel hakite peale 2-3 suuremat tomatit, 2 keskmist sibulat, 100 grammi rohelisi oliive (Figaro) ning umbes 30-40 grammi jalopeenot (Santa Maria). Kuna mul oli külmkapis juba valmis tehtud välisfilee praad karulauguga (Maks ja Moorits), siis hakkisin natuke ka liha juurde (aga see plaadikas on väga hea ka ilma lihata!). See tehtud, asute maitsestama. Mina kasutan kas Knorri või Maggi Spaghetti Bolognese maitseainet ja lisan seda palju (umbes poolteist pakki ehk ca 60-70 grammi), siis pihustan tilli, tüümiani ning hakkliha maitseainet. Ning katteks hapukoor ja juustud. Niristage umbes pool pakki 20% Alma hapukoort üle plaadipizza (hapukoore asemel sobib ka maitsestamata jogurt) ning siis riivige peale juustu. Mina panen kahte erinevat juustu – Valio Atleeti ja Valio itaaliapärast kõva Forte Classicot. Kes tahab, võib kõige otsa raputada näpuotsaga ka seemneid (näiteks seesami seemneid või päevalilleseemneid). 40 min ahju ja valmis ta on!

Nüüd naudime õhtut! PS! Joome alkoholi- ja gluteenivaba GO Pilsnerit! Mina otsustasin, et teen endale kingituse ja loobun mõneks ajaks alkoholist. Mõjub kehakaalule ja tervisele hästi.

Kallistan teid kõiki tugevalt ning soovin teile imelist uut aastat! Täitugu kõik teie head soovid! 😘😘😘

 









Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Viimased postitused:
Helena-Reet: Jõulud + LISATUD suur pildigalerii!
Helena-Reet: Tänases blogis – Imeline elu maal, operett “Lõbus lesk” Eesti rahvusooperis, Paintball, 2 sünnipäeva ja pipargoogihooaeg!
Helena-Reet: Tartus V SPA-s ja Vorbusel, Comedy Estonia ´Sügistuur´ ja palju muud põnevat!
Helena-Reet: PÕHJALIK ülevaade minu nädalast ning OH KUI TORE MEHED, ET TE OLEMAS OLETE!
Helena-Reet: Operett “Krahv Luxemburg”, Timmerite vestlusõhtu Vatican Tallinnas ja pühapäevane isadepäev
Helena-Reet: Kingituste valmistamisest, ilutoodete tellimusest ja remondist lastetoas! MÕELDUD-TEHTUD! + SUUR GALERII
Helena-Reet: Nädalavahetus Pärnus (Viiking SPA hotell, restoranid Steffani ja Kolhethi) ning laste koolivaheajast…
Helena-Reet: See tunne, et unistad millestki erakordsest ja reaalsus on VEEL PAREM! + Netflixi sarjad Squid Game, Alice in Borderland jne.
Helena-Reet: Viru varietees revüüteater Starlight Cabaret kabareeõhtut “Creme de la Creme” nautimas + SUUR GALERII & VIDEO!
Helena-Reet: Kaks viimast nädalat oleme tegelnud aktiivselt koduga või õigemini kodudega + MUUD JUTTU!
Helena-Reet: Näituse “Meie kodune nõiaköök” mahavõtmine ERM´is ja külastajate vahel E&S TOODETE LOOSIMINE!
Helena-Reet: 22. kuupäev – VAAT SEE ON ÜKS TORE päev igal kuul!
Helena-Reet: Laste vaktsineerimine, Teletorni külastus, Pirital restoranis, Kuusalus Jõekääru talus forelli püüdmas jpm huvitavat!
Helena-Reet: Mis see oli, mis minuga juhtus?
Helena-Reet: Meie elu maal ehk Kardashianid Eesti moodi.. või mis iganes + Retsept: Aasiapärased vürtsikad veiseribad särtsakas kastmes
Helena-Reet: 4 sünnipäeva (SUUR GALERII!)
Helena-Reet: Kolmas puugivaktsiin ning plaanid tänaseks

Helena-Reet: Jõulud + LISATUD suur pildigalerii!

NordenBladet – Detsember on olnud muinasjutuliselt lumine ja ilus. Kõik poed on nii kaunid ja särvad! Kuuse tuppa toomise traditsiooni mul ei ole (puudest on kahju) aga ehin talviti aias puid värviliste linnutoidu pallidega. Kes talvel lindude eest hoolt kannab, sel kevadel ja suvel linnud aias abiks!

Ivanka Shoshana teeb nii ilusat keraamikat ning pole midagi südant soojendavat kui enda valmistatud kingitus! Mulle on tema stiil ning julge ja vaba käega loodud savinõud alati meeldinud. Ta leiutab aina uusi ja huvitavaid asju – viimane hitt on nõud, mille kaant ehib suur lumememm või mõni muu vahva tema loodud tegelane. Super hea idee! Sellel aastal on ta teinud seitse sellist eksklusiivset nõud, mitmed spetsiaalse pühendusega. Tema tehtud lumememme nupuga anumad läksid nii popiks, et keraamikaringis hakati neid massiliselt järgi tegema. How cool is that? 🙂

 

(blogi jätkub peale galeriid)

Loe ka:


RAHVAKALENDER: Jõulud







Kingikottidesse puistasime erinevat Ivanka tehtud ning ostetud savist käsitöökeraamikat (anumaid, vaagnaid, kausse, lillevaase, seebialuseid), meie Eestis loodud perebrändi Elisheva & Shoshana hooldustooteid (vannisoolasid, käsitööseepe, juuksehooldustooteid, pearavi spreisid), erinevaid mänge ning maiustusi. Estellale ostsime näo- ja juuksehooldustooteid ning Ivankale ‘The Loud House’ koomiksi ning värviraamatud. Mulle väga meeldivad erinevad seltskonnamängud (rohkem vist kui lastele.. hahaa). Leidsin poest sellise mängu nagu ‘Nõiakatel’, kuhu on peale kirjutatud: Võlusaua viibutades, loitsusõnu lausudes NÄITLE, TEESKLE, ESITLE! Mulle tundus peale vaadates põnev, mis siis et vanus alates 5+. Ootan juba huviga, millal seda mängime. Kassile ostsin uue küünte teritamise puu ning nii minu kui Allani vanematele tegin ka uhked tordid.



Reklaam:




Millegipärast on meil kingituste tegemisega selline lugu, et ma hakkan neid ostma juba septembris-oktoobris ning siis juhtub enamasti nii, et ma ei kannata neid enda teada hoida ning annan varem üle. Tegelikult arvangi, et kingitusi tuleks teha siis kui süda ütleb või on otsene vajadus.

Jõuludel olime Allani vanemate pool kesklinnas ning nautisime head seltskonda ja maitsvaid koduseid roogi.

Selleks korraks kõik! Ilusat aastalõppu! 🌲❄

(Allapoole kerides leiad rohkelt pilte meie Jõulumenüüst ning meie tehtud kingitustest)











Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Viimased postitused:
Helena-Reet: Tänases blogis – Imeline elu maal, operett “Lõbus lesk” Eesti rahvusooperis, Paintball, 2 sünnipäeva ja pipargoogihooaeg!
Helena-Reet: Tartus V SPA-s ja Vorbusel, Comedy Estonia ´Sügistuur´ ja palju muud põnevat!
Helena-Reet: PÕHJALIK ülevaade minu nädalast ning OH KUI TORE MEHED, ET TE OLEMAS OLETE!
Helena-Reet: Operett “Krahv Luxemburg”, Timmerite vestlusõhtu Vatican Tallinnas ja pühapäevane isadepäev
Helena-Reet: Kingituste valmistamisest, ilutoodete tellimusest ja remondist lastetoas! MÕELDUD-TEHTUD! + SUUR GALERII
Helena-Reet: Nädalavahetus Pärnus (Viiking SPA hotell, restoranid Steffani ja Kolhethi) ning laste koolivaheajast…
Helena-Reet: See tunne, et unistad millestki erakordsest ja reaalsus on VEEL PAREM! + Netflixi sarjad Squid Game, Alice in Borderland jne.
Helena-Reet: Viru varietees revüüteater Starlight Cabaret kabareeõhtut “Creme de la Creme” nautimas + SUUR GALERII & VIDEO!
Helena-Reet: Kaks viimast nädalat oleme tegelnud aktiivselt koduga või õigemini kodudega + MUUD JUTTU!
Helena-Reet: Näituse “Meie kodune nõiaköök” mahavõtmine ERM´is ja külastajate vahel E&S TOODETE LOOSIMINE!
Helena-Reet: 22. kuupäev – VAAT SEE ON ÜKS TORE päev igal kuul!
Helena-Reet: Laste vaktsineerimine, Teletorni külastus, Pirital restoranis, Kuusalus Jõekääru talus forelli püüdmas jpm huvitavat!
Helena-Reet: Mis see oli, mis minuga juhtus?
Helena-Reet: Meie elu maal ehk Kardashianid Eesti moodi.. või mis iganes + Retsept: Aasiapärased vürtsikad veiseribad särtsakas kastmes
Helena-Reet: 4 sünnipäeva (SUUR GALERII!)
Helena-Reet: Kolmas puugivaktsiin ning plaanid tänaseks
Helena-Reet: Tartus ERM´is käik, mehed ajasid end kiilaks + ülestunnistus: Jah, mul on uus mees!
Helena-Reet: Küla jaanituli, teine koroonavaktsiin, aiatööd ning mõnus laupäevaõhtu Keilas restoranis Legends Diner + FOTOD!
Helena-Reet: Vadakuvalgust ja rahulikust päeva algusest, uuest murutraktorist, kollektsioon “Ivanka” ning veel tänasest päevast…

Eesti: Uuest aastast paraneb abivahendite ning meditsiiniseadmete kättesaadavus

NordenBladet — Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik allkirjastasid määrused, millega muudetakse uuest aastast abivahendite hüvitamise korda, piirhindasid ning korrastatakse abivahendite loetelu. Oluliselt laieneb hüvitatavate meditsiiniseadmete valik.

“Abivahendid ja meditsiiniseadmed on väga paljudele inimestele eluks vajalikud vahendid ja nende kättesaadavus peab olema võimalikult lihtne,” ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. “Meie soov riigina on lihtsustada inimese jaoks abi saamist, et see lähtuks reaalsest vajadusest ega eeldaks igas olukorras puude olemasolu. Seda eesmärki täidab ka abivahendite ja meditsiiniseadmete vajaduspõhine hüvitamine ja suurem riigi soodustus nende soetamisel.”

“Riigi ülesanne on toetada inimesi tervisemurede lahendamisel ja tervise hoidmisel ning selleks uuendame regulaarselt ka haigekassa kaudu hüvitatavate tervishoiuteenuste, ravimite ja seadmete loetelusid. Uuest aastast oluliselt laieneb hüvitatavate meditsiiniseadmete valik ja mitmed eluks vajalikud tooted muutuvad inimestele ka rahaliselt kättesaadavamaks, kuna hakkame neid hüvitama senise 50% asemel 90% ulatuses piirhinnast,” ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Haigekassa meditsiiniseadmete loetelu täieneb tulevast aastast 566 uue meditsiiniseadmega. Osade tooterühmade hüvitamisel edaspidi vaid haigekassa kaudu muutuvad vajalikud seadmed paljudele inimestele ka rahaliselt kättesaadavamaks, kuna senise 50% asemel hakatakse paljusid meditsiiniseadmeid hüvitama 90% ulatuses piirhinnast.

Uuest aastast võtab haigekassa osade abivahendite rahastamise sotsiaalkindlustusametilt üle ning 1. jaanuarist 2022 hüvitab kõiki ortoose, sealhulgas tallatugesid ning uriini eritumist suunavaid abivahendeid ja uriinikogujaid haigekassa. Nende ostmiseks saavad retsepti või meditsiiniseadme kaardi kirjutada välja perearstid ja teised eriarstid, kes hindavad inimese tervise seisundist tulenevat vajadust. Seejuures ei ole inimesel eelnevalt tuvastatud puue või töövõime langus hüvitamise otsuse tegemisel määrav, mis lihtsustab inimese jaoks talle vajamineva meditsiiniseadme kättesaadavust.

Enne 1. jaanuari 2022 väljastatud abivahendi tõendiga saab inimene vajalikku meditsiiniseadet osta jaanuari lõpuni. Üleminekuaeg teeb muudatuse nii inimestele, ettevõtetele kui arstidele sujuvamaks.

Märkimisväärselt paraneb diabeetikutele veresuhkru kontrolliks vajalike meditsiiniseadmete kättesaadavus, lisaks hakatakse 1. tüübi diabeediga alla 19-aastastele lastele rahastama insuliinivaeguse ennetamiseks vajalikke vere β-ketooni testiribasid ning hooldusvahendeid pump- või sensorravi hõlbustamiseks. Samuti hakatakse hüvitama silikoonplaastreid ja -geele patoloogilise armiga või selle kõrge tekkeriskiga patsientidele, suurendatakse stoomi ja fistuliga patsientidele hüvitatavate stoomihooldusvahendite ning nii mitteantibakteriaalsete kui antibakteriaalsete haavasidemete koguseid.

Edaspidi laieneb õigus tõendit väljastada ja abivahendi vajadust tuvastada senisest suuremale arstide ringile ja logopeedidele. Seni on üldarstid ja arst-residendid toetanud pere- ja eriarste, terapeute ja õdesid inimese abivajaduse hindamisel ja abivahendi määramisel, kuid iseseisvalt tõendi väljastamise õigust pole neil olnud. Määruse muudatus annab abivahendi vajaduse tuvastamise ja abivahendi tõendi väljastamise õiguse 751 üldarstile ja 709 arst-residendile.

2020. aastal moodustati sotsiaalministeeriumi eestvedamisel ekspertgrupp, kelle ülesanne oli välja selgitada, kuidas luua nii inimese kui spetsialisti jaoks lihtne ja loogiline süsteem, kus inimene saab talle vajaliku abivahendi ja meditsiiniseadme võimalikult kiirelt ning ka riigi ja ettevõtjate jaoks oleks süsteem operatiivne ja hästi toimiv. Tervise- ja sotsiaalvaldkonna ekspertide ettepanekul hakatakse neid tooteid, mida seni hüvitati nii haigekassa kui sotsiaalkindlustusameti kaudu, edaspidi hüvitama vaid ühe asutuse kaudu.

 

 

Soome: Nakkushaiguste seaduse ajutiste pügalate kehtivust pikendati kuni 2022. aasta juunikuu lõpuni

NordenBladet — Nakkushaiguste seaduse ajutiste sätete kehtivusaega pikendatakse suures osas 2022. aasta juuni lõpuni. President kiitis 22. detsembril 2021 heaks nakkushaiguste seaduse ajutise muutmise seaduse.

Laiendatakse toitlustusasutuste tegevuse ajutise piiramise ja kontrolli sätteid. Lisaks säilitatakse reisijateveo ja muude teenuste hügieeni erikohustuste ning tegevuse ajutise piiramise sätted, kui epideemia olukord seda nõuab.

Jätkatakse koroonapassiga seonduva regulatsiooniga ning täpsustatakse koroonapassi kasutamise regulatsiooni, võimaldades passi kasutamise kogu avaliku ürituse ja ruumi lahtiolekuajal. Lisandub uus ajutine säte omavalitsuste kohustuse kohta väljastada väljaspool EL-i vaktsineeritutele EL-i digitaalne koroonavaktsiini tõend.

Jätkatakse sätetega turvaliseks piiriületuseks COVID-19 pandeemia korral. Soome saabuvatelt isikutelt nõutakse endiselt enne Soome sisenemist kas tunnustatud tõendit koroonaviiruse haiguse läbipõdemise kohta viimase kuue kuu jooksul, tõendit tunnustatud vaktsiinikuuri läbimise või negatiivse tulemusega koroonatesti tõendit.

Testi tegemise kohustus 72–120 tunni jooksul pärast piiriületust kehtib neil, kellel on eelnev testi tõend või kes sooritavad testi pärast Soome saabumist või kes on läbinud vaid osalise vaktsiinikuuri. Teatud isikute gruppide kohta kehtib nagu praegugi erand, mille kohaselt pole neil kohustust esitada tõendit ega teha COVID-19 testi, kuid riike ja piirkondi puudutav erand ning valitsuse vastavate määruste tegemise õigus kaotatakse.

Nakkushaiguste seadus määratleb piiriülesed tervisekaitsemeetmed ning piiriületuse tingimused on eraldi reguleeritud. Valitsuse 16. detsembri otsuse kohaselt on pikendatud Soomes kehtivaid piiranguid välispiiril ja karmistatud tervisekaitsemeetmeid. Valitsus teatas 21. detsembril, et piirikontroll Soome sisepiiril taastatakse alates teisipäevast, 28. detsembrist.

Muudetakse reisijate arvu ajutise piiramise ja ruumide ajutise sulgemise sätteid reisijateveol. Valitsuse otsustuskriteeriumidest eemaldatakse koroonahaiguse haigestumise ulatus. Sätte kohaldamine eeldab, et piirkonnas esinevad nakkuskolded on märkimisväärsed ja võivad põhjustada piirkonnas uute nakatumiste leviku ohtu.

Jätkatakse transporditeenuse seaduse sätteid sõiduplaani ja marsruudiinfo edastamise kohta COVID-19 epideemia ajal.

Seaduses on endiselt säte COVID-19 testi tegemata jätmise kohta ning säte riigi vastutusest omavalitsuste ja omavalitsusliitude ees tõendite kontrollimise ja COVID-19 testimise kulude eest. Säilitatakse ka abistamist ja otsuste täitmist puudutavate sätete täpsustused.

Ajutine kord jõustub 1. jaanuaril 2022.

 

Eesti: Haridus- ja Teadusministeerium kutsub valima 2021. aasta parimat keeletegu

NordenBladet — Aasta keeleteo konkursi eesmärk on tunnustada tegusid, mis tõstavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist.

Aasta parima keeleteo kandidaate saab esitada 17. jaanuarini ministeeriumi kodulehel www.hm.ee/keeletegu2021, e-postiaadressil keeletegu@hm.ee või posti teel (Haridus- ja Teadusministeerium, Munga 18, Tartu 50088, märksõna „Keeletegu“).

Kandidaatide esitamisel e-posti või posti teel tuleb järgida ministeeriumi kodulehel olevat esitusvormi ja teatada:

  • keeleteo nimetus ametlikuks kasutamiseks sobival kujul;
  • keeleteo tegija andmed, kellele auhinda taotletakse (isiku nimi või töörühma juhi ja liikmete nimed; isiku või töörühma juhi e-posti- või postiaadress(id) ja telefoninumber või -numbrid);
  • keeleteo kirjeldus vabas vormis (500–1000 tähemärki koos tühikutega);
  • esitaja nimi ja kontaktandmed (telefoninumber ja/või e-postiaadress).

Aasta keeleteo konkursil antakse välja kaks auhinda: peaauhind ja rahvaauhind. Peaauhinna saaja valivad taasiseseisvunud Eesti haridus- ja teadusministrid, rahvaauhind selgitatakse avaliku hääletuse teel veebruaris.

Laureaadid kuulutatakse välja 2022. aasta märtsis emakeelepäeva paiku. Keeleteoauhinda antakse välja juba kuueteistkümnendat korda, laureaatide väljakuulutamine on osa emakeelepäeva tähistamisest.