Kolmapäev, aprill 24, 2024

Monthly Archives: märts 2020

Teadusnõukoda: COVID-19 nakatumisi tuleb hoida võimalikult madalal

NordenBladet — COVID-19 tõrje teadusnõukoja hinnangul on Eesti meetmed viiruse leviku tõkestamiseks olnud tõhusad ning uute juhtude arv on püsinud stabiilne sarnaselt Põhjamaadele. Uute nakatumiste hoidmine võimalikult madalal on kriitilise tähtsusega, et haiglasüsteem epideemiaga toime tuleks.

Teadusnõukoja seisukohti esitas tänasel COVID-19 tõrje valitsuskomisjoni nõupidamisel Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar.

„Hetkel puudub haigestumiste eksponentsiaalne kasv ja nakkuse levik on sarnane Põhjamaadele,“ ütles professor Lutsar. „Kõige kriitilisem on hoida inimeste kontaktide arv minimaalne – me näeme selgelt, et see töötab.“

„Juhul kui inimesed võtavad piiranguid tõsiselt, näitavad prognoosid, et haigus suudetakse hoida kontrolli all ja haiglasüsteem tuleb sellega toime,“ rääkis ta.

Irja Lutsar nentis, et koroonaviiruse kriis tõenäoliselt muudab käitumisnorme. „Me peame ilmselt õppima Aasia kogemusest kandma rahvarohketes kohtades viiruste leviku tõkestamiseks maske. See võiks muutuda sotsiaalseks normiks, mida ühiskond laiemalt aktsepteerib.“

Viroloogidest ja arstidest koosnev töörühm töötab ka epideemiast väljumise meditsiinilise strateegia põhimõtete kallal. Teadlased rõhutavad, et väljumisstrateegia valimise aluseks saavad olla uuringud, mis näitavad kui suur osa elanikkonnast on koroonaviirusega tegelikult kokku puutunud.

„Koroonaviirus levib Eestis ajal, mil arvestatav osa elanikest põeb ka teisi sarnaste nähtudega viirushaiguseid. Sellepärast on vaja võimalikult ulatuslikke uuringuid, mis näitavad kui paljud inimesed on põdenud COVID-19. See annab meile olulist infot haiguse leviku sageduse ja dünaamika kohta,“ ütles professor Lutsar.

COVID-19 tõrje teadusnõukotta kuuluvad lisaks professor Irja Lutsarile Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Kristi Rüütel, Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst ja Tartu Ülikooli kirurgiliste haiguste professor Peep Talving, Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsioonhaiguste arst Pilleriin Soodla ja Tartu Ülikooli rakendusviroloogia uurija-professor Andres Merits. Prognoosmudelite koostamisel on teadusnõukojal abis Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer.

Teadusnõukoja tööd korraldab Riigikantselei strateegiabüroo, kes tegeleb ka koroonaviiruse kriisist väljumise tervikliku strateegia koostamisega.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Eesti: Energia- ja tööstussektori CO2 heitkogused vähenesid aastaga peaaegu 40%

NordenBladet — Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemi (ELi HKS) kuuluvates Eesti käitistes vähenes CO2-heide 2019. aastal 38,7% võrreldes 2018. aastaga ehk ligikaudu 5,4 miljoni tonni CO2 võrra. Nii selgub Eestis kauplemissüsteemi kuuluva 46 elektri- ja soojusenergia-, põlevkiviõli-, tsemendi-, paberi- ja pabermassi-, telliste-, lubja- ja klaasitootja märtsi lõpuks esitatud aruannete põhjal.

Keskkonnaministeeriumi kliimaosakonna peaspetsialisti Imre Banyaszi sõnul on ELi HKSi kuuluvate käitiste koguheide järk-järgult vähenenud alates 2017. aastast. „Kui 2017. aastal oli käitiste koguheide 14,7 miljonit tonni CO2, siis 2019. aastal oli see 8,5 miljonit tonni CO2. Võrreldes kauplemisperioodi 2013–2020 algusega on ELi HKSi hõlmatud käitiste CO2-heide vähenenud 7,4 miljoni tonni CO2 võrra ehk 46,7%,“ selgitas Banyasz.

Keskkonnaameti keskkonnaosakonna kliima peaspetsialisti Annika Konovalovi sõnul on võrreldes 2018. aastaga CO2-heide vähenenud rohkem kui pooltes ELi HKSi kuuluvates käitistes, kuid kõige enam Eesti Energia ASile kuuluvates Eesti elektrijaamas ja Auvere elektrijaamas.

„Nimetatud elektrijaamade CO2-heide moodustab ka enamuse kogu ELi HKSi kuuluvate käitiste koguheitest. Samas õlitööstuste ja tsemenditööstuse CO2-heide on püsinud suuresti samal tasemel või kohati isegi tõusnud võrreldes 2018. aastaga,“ lausus Konovalov.

Elektrijaamade CO2-heite vähenemise tingis peamiselt kõrgel püsinud lubatud heitkoguse ühiku turuhind. „2019. aastal oli ühiku turuhind keskmiselt 24,7 eurot t CO2, aasta varem aga ainult 15,6 eurot t CO2. Kuni selle aasta veebruari lõpuni püsis CO2 hind ligikaudu 24 eurot t CO2 piires. COVID-19 viiruse pandeemia on aga maailma majandust viimase kuu aja jooksul palju mõjutanud. Seetõttu on ka lubatud heitkoguse ühiku hind oluliselt kukkunud ja püsib hetkel umbes 16 euro t CO2 piires,“ märkis Banyasz.

Tööstuskäitisi CO2 kõrge turuhind nii palju ei mõjuta, sest saavad suure osa oma vajaminevatest lubatud heitkoguse ühikute kogusest tasuta. Kuna 2019 oli hea majanduskasvuga aasta, siis mitmete tööstuskäitiste heitkogused on püsinud suuresti samal tasemel või tõusnud võrreldes eelmise aastaga. Heitkoguste tõus tulenes peamiselt tootmiskäitiste võimsuse olulisest suurenemisest ja toodangu kasvamisest.
ELi HKSist ja Eesti kliimaeesmärkidest

• Lubatud heitkoguse ühikuid eraldatakse tasuta ELi HKSi kuuluvatele käitistele, kes tegutsevad suure süsinikulekkeohuga sektoris. Süsinikulekkeks peetakse nähtust, kus kõrgete keskkonnanõuete tulemusel on ettevõtetel globaalsel turul konkureerimine raskendatud. Piirkondades, kus selliseid nõudeid ei ole, saavad ettevõtted pakkuda toodangut odavama hinnaga.

• ELi HKS on turupõhine meede kasvuhoonegaaside (KHG) heitkoguste vähendamiseks. ELi HKSi kuuluvatel käitistel tuleb iga aasta märtsi lõpuks oma CO2 heitkoguste kohta esitada erapooletu audiitori poolt tõendatud aruanne ja vastavalt sellele tagastada aprilli lõpuks samaväärne kogus lubatud heitkoguse ühikuid. Kui tõendatud CO2-heide on suurem kui käitise käitaja kontol olev lubatud heitkoguse ühikute arv, tuleb puuduolevad ühikud kauplemisturult juurde osta. ELi HKSi turul olevate lubatud heitkoguse ühikute osakaal väheneb pidevalt, seega tõuseb nõudlus ühikute järele ja vastavalt sellele ka nende hind. Ühikute kõrgem hind motiveerib käitajaid pidevalt oma CO2-heidet vähendama, et tuleks ühikuid vähem osta või tekiks endal ühikute ülejääk, mille müügist on võimalik teenida täiendavat tulu.

• 2005. aastal toimima hakanud kasvuhoonegaaside kauplemissüsteem on Euroopa Liidu kliimapoliitika nurgakivi, mille eesmärk on leevendada kliimamuutuseid. Süsteem aitab Euroopa Liidul saavutada Pariisi kliimaleppega võetud eesmärki vähendada KHGde heitkoguseid 40% aastaks 2030 võrreldes 1990. aastaga. ELi üleselt on ELi HKSile seatud eesmärk vähendada 2030. aastaks KHGde heidet 43% võrreldes 2005. aastaga.

• Eesti pikaajaline siht on vähendada Eesti KHGde koguheidet 2050. aastaks 80% võrreldes 1990. aastaga. Selle sihi suunas liikumisel vähendatakse KHGde heidet 2030. aastaks orienteerivalt 70% võrreldes 1990. aasta tasemega. 2019. aasta lõpus avaldas Euroopa Komisjon Rohelise kokkuleppe, mis on teekaardiks aastaks 2050 kliimaneutraalsuse saavutamiseks. Ka Eesti on toetanud Euroopa Liidu ülese kliimaneutraalsuse saavutamist.

• Võrreldes 1990. aastaga on Eesti KHGde koguheide vähenenud 50,4% võrra tasemeni 20 miljonit tonni CO2 ning sellest ligi 70% tuleneb ELi HKSi käitistest. Selleks, et täita 2030. aastaks seatud eesmärki, peaks Eesti KHGde koguheide vähenema tasemeni 12 miljonit tonni CO2.

 

Allikas: Keskkonnaministeerium

 

Eesti: Rahanduskomisjon arutas pangandussektori olukorda

NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjoni tänasel istungil käsitleti koos Eesti Panga ja Pangaliidu esindajatega majandusprognoosi ja pangandussektori olukorda.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk rõhutas, et peame järgima eelarve ja laenuotsuste tegemisel tähelepanelikult majandusprognoosi ning üle vaatama riigi kulud ja eraldama vahendeid läbimõeldult, et tagada pärast kriisi majanduse viimine taas tõusule. Ta pidas väga oluliseks pangandussektori tegevust kriisiolukorra lahendamisel.

„Rahandusministeeriumi tehtud majandusprognoos kolmeprotsendilise majanduslanguse kohta käesoleval aastal on tunduvalt tagasihoidlikum kui Eesti Panga tehtud prognoos, mis sunnib meid põhjalikumalt olukorda analüüsima,“ ütles Kokk. Ta tõi esile tulenevalt kriisi kestvusest, et kui olukord leeveneb mai alguses, võib Eesti majandus kahaneda 6 protsenti, kui aga augusti alguses, siis võib see kahaneda juba 14 protsenti. Samas on Eesti Panga prognoosis välja toodud positiivne suund, kui olukord leeveneb kiiresti, siis võib majandus taastuda  kiiresti.

Kokk juhtis tähelepanu asjaolule, et kriisiolukorras on pangandussektor üle vaadanud oma laenupoliitika ja avaldas tunnustust seni tehtud otsustele kiire reageerimise eest. Pangaliidu ülevaatest selgus, et pangad annavad kriisist põhjustatud ajutiste makseraskuste tekkimisel maksepuhkust nii ettevõtete laenudele kui ka liisingutele. Suuremate ettevõtete puhul tehakse otsused kliendipõhiselt, väikese ja keskmise suurusega ettevõtete puhul ka lihtsustatud protsessina sarnaselt eraisikutele.

Pangaliidu kinnitusel antakse samuti kriisist põhjustatud ajutiste makseraskuste tekkimisel maksepuhkust nii eluasemelaenudele, liisingutele kui ka tarbimisfinantseerimise lepingutele. Samas peaksid pangad vaatama hoolikalt läbi äriettevõtete laenutaotlused, et võimalusel  toetada neid uute investeeringute tegemisel. Koka arvates on vajalik ette näha ka riigi poolt maksusoodustuste tegemine ja maksuintresside arvestamise peatamine seoses koroonakriisiga ning võimaldada maksuvõlgade ajatamist.

Rahanduskomisjoni liige Andres Sutt selgitas, et pangandussektor siseneb kriisi väga tugevalt positsioonilt.

„Eesti pankade kapitaliseeritus ja likviidsus on hea. Nii Euroopa Keskpank kui Eesti Pank on andnud nõusoleku kapitalpuhvri kaustamiseks täies ulatuses, mis annab pankadele lisapaindlikkuse laenude väljastamisel ja restruktureerimisel,“ ütles Sutt. Ta lisas, et pangad kinnitasid, et annavad maksepuhkust nii eraisikutele kui ettevõtetele lepingutingimusi muutmata. Suuremate ettevõtete maksepuhkuse taotlused ootavad aga KredExi uute meetmete kiiret rakendamist. Kriisi mõju jõuab pankade laenuportfelli kvaliteeti järgmisest kvartalist ning laenude allahindlused hakkavad kasvama, kuid pankade kapitaliseeritus on piisav allahindluste katmiseks.

Komisjoni istungil tõdeti, et oluline on toetada inimesi ja ettevõtteid, et nad saaksid  kriisiperioodil hakkama.  Majanduse taastumist toetavaid samme valides tuleks vältida otsuseid, mis ei leevenda otseselt ja tõhusalt raskustesse sattunud ettevõtete ja eraisikute olukorda.

Komisjoni  videoistungil osalesid Eesti Panga ja Pangaliidu esindajad.

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Eesti: Kaitseväe välihaigla jõuab homme Saaremaale

NordenBladet — Homme varahommikul alustab 1. jalaväebrigaadi tagalapataljoni baasil moodustatud toetusmeeskond kaitseväe välihaigla transportimist Tartust Saaremaale. Plaanide kohaselt alustab kokku ligikaudu 15 sõidukist koosnev kaitseväe kolonn kahes osas liikumist 1. aprilli varahommikul marsruudil Tartu – Virtsu – Kuivastu – Kuressaare.

Pärast kohale jõudmist alustatakse välihaigla püstitamist Kuressaare haigla territooriumile, et toetada koroonapatsientide ravi. Taotluse välihaigla Saaremaale viimiseks esitas kaitseväele terviseamet.

„Konteineritest ja telkidest koosnev välihaigla on ümber seadistatud selliselt, et oleks võimalik vastu võtta võimalikult palju erakorralist ja intensiivravi vajavaid patsiente. Praegu on välihaiglas võimalik ravida üldpalatites kuni 40 patsienti või intensiivravipalatites kuni 20 patsienti,“ ütles kaitseväe peaarst kolonelleitnant Targo Lusti. Haiglakohtade kasutamise otsustab Kuressaare haigla vastavalt vajadusele.

Välihaigla on planeeritud tööd alustama 2. aprillil, koos haiglaga lähetab kaitsevägi Kuressaarde 18-liikmelise tegevväelastest koosneva meditsiinimeeskonna, kuhu kuuluvad arst, õed ja parameedikud ning ligikaudu 20-liikmelise 1. jalaväebrigaadi tegevväelastest ja ajateenijatest koosneva toetusmeeskonna, mis aitab haigla püstitamise ja logistilise teenindamisega. Ülejäänud meditsiinipersonali lähetab Kuressaarde terviseamet.

Kaitseväe Role 2 välihaigla on varustatud aparatuuriga, mis toodab õhust hingamisraskustega patsientidele meditsiinilist hapnikku. Samuti kuuluvad varustusse generaatorid, mis suudavad vajadusel tagada välihaigla elektrivarustuse.

Kaitseväe meditsiiniteenistus töötas välihaigla välja koostöös Eesti kaitsetööstuse liiduga. Kaitseväe välihaigla jääb Saaremaale terviseameti taotluse kohaselt vähemalt aprilli lõpuni.

 

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Eesti: Sotsiaalkomisjon kiitis heaks hoolduspere vanemate toetuse suurendamise

NordenBladet — Sotsiaalkomisjon kiitis tänasel istungil heaks muudatusettepanekud eelnõule, millega on hoolduspere vanematele võimalik suuremat toetust maksta ja luuakse võimalus maksta harvikhaigustega lastele puudega lapse sotsiaaltoetust.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et  eelnõuga suureneb toetus hoolduspere vanematele, kellele kohalik omavalitsus saab seaduse järgi hakata maksma suuremat tasu kui praegu. „Tulevikus saaks hoolduspere vanem ühe lapse kohta praegusest kaks korda suurema toetuse kalendrikuus ja lisaks katab kohalik omavalitsus hooldusperes elava lapse kohta kulud minimaalselt 240 euro ulatuses ühes kalendrikuus,“ sõnas Mölder.

Lisaks on eelnõuga tehtud oluline panus ka harvikhaigustega laste abistamise osas. Nimelt saab Sotsiaalkindlustusamet hakata maksma tulevikus harvikhaigusega lastele toetusi ka juhul kui neile ei ole välja kujunenud puuet. Mölderi sõnul on eesmärgiks läbi riikliku toetuse aidata kaasa puude tekke ennetamisele. „Lisaks tekib teatud olukordades ja puudeliikide puhul Sotsiaalkindlustusametil võimalus määrata inimesele puue pikemaks perioodiks kui viis aastat ehk nii säästame inimesi ebamõistliku ressursi kasutamist ja ülemäärastest hindamistest,“ rääkis Mölder.

Sotsiaalkomisjoni liikme Signe Riisalo sõnul toob eelnõu muu hulgas leevendust eriolukorra tõttu keerulisse olukorda sattunud peredele. „Puudega ja hariduslike erivajadustega lapsed, kes said igapäevaselt haridust eriväljaõppega professionaalidelt, peavad eriolukorras seda saama vanematelt ja veelgi enam – vanemad peavad loobuma tööl käimisest. Siin tulebki eelnõu appi, pakkudes neile vanematele eriolukorra perioodil igakuist toetust,“ rääkis Riisalo.

Sotsiaalkomisjon tegi Riigikogu juhatusele ettepaneku võtta sotsiaalhoolekande seaduse, puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse, riigilõivuseaduse ning tööturuteenuste ja -toetuste seaduse muutmise seaduse eelnõu (146 SE) teisele lugemisele esimesel võimalusel.

 

Allikas: Eesti Riigikogu