Reede, märts 29, 2024

Monthly Archives: mai 2018

Soome hakkab uurima soomlaste osalemist juutide tapmises sõja ajal

NordenBladet — Soome valitsus on tellinud sõltumatu arhiiviuuringu, et välja selgitada soomlaste osalemine juutide tapmises teise ilmasõja ajal. Uuritakse soome SS-meeste osalemist juutide ja tsiviilelanike tapmises aastatel 1941-1943. Uuringu viib läbi Rahvusarhiiv ja see peaks valmima novembri lõpuks. Uuringu tulemuste põhjal otsustatakse, kas asja on põhjust edasi uurida.

Uuringu initsiaator on Simon Wiesenthali keskuse juht Efraim Zuroff, kes pöördus 2018. aasta jaanuaris Soome presidendi Sauli Niinistö poole küsimusega Waffen SS-i Wikingi divisjonis aastatel 1941-1943 teeninud soomlaste rolli kohta juutide tapmises. Zuroffile vastati, et Soome teeb asja kohta sõltumatu ja teadusliku uuringu.

Uurimisprojekti võib kaasata väliseksperte. Töögruppi kuuluvad riigikantselei, presidendi kantselei ja Rahvusrahiivi esindajad. Töögrupi juht on riigikantselei esindaja. Uuringu maksumus on kuni 69 000 eurot.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

JUUBELIPIDUSTUSED: Taani kroonprints Frederik sai 50aastaseks

NordenBladet – Tulevane Taani valitseja kroonprints Frederik tähistas nädalavahetusel 50 aasta juubelit glamuurse galaõhtusöögiga, kuid pidustused olid alanud juba mitu päeva varem.

Iltalehti teatel algas kroonprintsi juubeli tähistamine eelmisel nädalal jooksuvõistlusega “Royal Run”, mida peeti Taani eri otstes. Frederik ise osales jooksul viies maakonnas. Kroonprintsi neli last ja austraallannast abikaasa Mary lõid kaasa Ålborgis peetud võistlusel.

Ametliku programmi hulka kuulus ka Frederiki visiit Aarhusi Filmcitysse. Tulevane kuningas sai proovida virtuaalreaalsusprille ning läks neist elevusse nagu väikene poiss.

Veebruaris oma isa prints Henriku matnud kroonprintsist avaldati sünnipäeva puhul paraadportree ja juubelilogo. Pühapäeval korraldati monarhi juubeli puhul Kopenhaageni Royal Arenal rahvapidu.


Foto: Instagram/@detdanskekongehus

https://www.instagram.com/p/BjQKFJbgW8V

_____________________________

Taani kroonprints Frederik (Frederik André Henrik Christian; sündinud 26. mail 1968 Kopenhaagenis) on Taani kuninganna Margrethe II ja tema abikaasa, prints Henriku vanem poeg ning Taani troonipärija. Kuningaks saamise korral oleks tema tiitel Taani kuningas Frederik X.

Sünd
1968. aastal sai ta nime oma vanaisa, Frederik IX järgi; Taani kombe kohaselt saavad kõik kuningad nimeks Frederik või Christian. Tema ristivanemad olid Taani prints Georg, parun de Watteville-Berckheim, krahv Etienne de Laborde de Monpezat, Kreeka kuninganna Anne-Marie, Luksemburgi suurhertsoginna Joséphine-Charlotte ja Brigitta Juel Hillingsø.

Haridus ja sõjaväeline teenistus
Kroonprints õppis Krebs’ Skole algkoolis aastatel 1974–1981, 1974–1976 oli ta koduõppel, sealt edasi aga käis koos teistega koolis. 1982–1983 oli prints vahetusõpilaseks École des Roches’is Prantsusmaal. 1986 lõpetas kroonprints Øregaardi Gymnasiumi.

1992–1993 õppis prints Frederik Henrikseni nime all Harvardi ülikoolis politoloogiat. Järgmisel aastal viibis ta kolm kuud Taani riigi ÜRO missioonil New Yorgis. Ta sai politoloogias magistrikraadi Aarhusi ülikoolist 1995 ning 1998–1999 töötas kroonprints Pariisi Taani saatkonnas sekretärina.

Prints on läbi teinud ulatuslikud militaarkursused ning sõjaväeteenistuse. 2001–2002 läbis ta täiendkoolituse Taani Kuninglikus Kaitsekolledžis ning on jätkuvalt aktiivteenistuses. Aprillis 2004 sai printsist komandör mereväes, kolonelleitnant (Oberstløjtnant) armees ning kolonelleitnant õhuväes.

Perekond
Riiginõukogu istungil 8. oktoobril 2003 andis kuninganna Margrethe II oma nõusoleku kroonprintsi ja Mary Elizabeth Donaldsoni, Austraaliast pärit turunduskonsultandi abielule. Laulatus toimus 14. mail 2004 Kopenhaagenis.

25. aprillil 2005 teatas õukond, et paar ootab oma esimest last ning 15. oktoobril 2005 sündis neil poeg, kes sai vana traditsiooni järgides ristimisel nimeks Christian.

26. oktoobril 2006 teatas õukond teise lapse ootusest. 21. aprillil 2007 sündis tütar, esimene Taani printsess alates 1946. aastast. Tüdruk ristiti 1. juulil 2007 ning tema nimeks sai Isabella Henrietta Ingrid Margethe. Enne nime teatavaks tegemist oli Taani press andnud talle hüüdnime Lillepigen, mis tähendab hellitavalt väike tüdruk.

8. jaanuaril 2011 sündisid peres kaksikud, tütar Josephine Sophia Ivalo Mathilda ja poeg Vincent Frederik Minik.

Helena-Reet: Meie väike aiapidu, lõimumine ning 12 kasti jäätist Balbiino Jätsiabilt

NordenBladet – Eile pidasime koduaias Estella Elisheva (12) ja Ivanka Shoshana (10) ühissünnipäeva. Estella alustas hommikut 4km jooksu ning värske smoothiega, Ivanka valis riideid, mida külaliste saabudes kanda.  Minul algasid ettevalmistused juba kolmapäeval. Mitu päeva vuntsisin aeda korda, niitsin muru ning reedel hakkasin toite ette valmistama – kogu menüü tegin algusest lõpuni ise. Menüü oli samas hästi lihtne – makaronisalat, ahjukartul, viinerid, värske salat ja puuviljad ning magustoiduks vaarika-maasika-mustika-banaani vahukoore tordid. No ja siis veel popkornid ning Balbiino jäätised!

Kindlasti olete te näinud seda rahulolevat nägu, mille lapsed ette manavad, kui nad jäätist söövad? Aga olete te näinud laste nägusid, kui aeda sõidab jäätisemasin ning tõstab maha 12 suurt kasti jäätist – igas kastis 20-40 jäätist?! Kui te seda nägu näinud pole, siis ma kirjeldan.. Tegelikult ma vist pole suuteline seda kirjeldama, usun, et ka parimatel kirjanikel läbi ajaloo jääks siinkohal sõnadest puudu. Ühesõnaga sõitis meile aeda Balbiino Jätsiabi ning tegi meie väikestele sünnipäevalistele meeldejääva kingituse. Nii meie kui naabritegi külmutuskapid on veel pikka aega jäätist triiki täis. Suur aitäh Balbiino!

Estella oli sünnipäevaks välja mõelnud hulgaliselt põnevaid mänge – aaretejahist kuni erinevate sportmängudeni. Ta on hästi loov – väheste vahenditega oskab põnevaid asju välja mõelda. Kolm sõbrannat jäid meile ka ööseks, tüdrukud mängisid pikalt Aliast, Monopoli ning lõimusid – nimet osad külalised Estellal olid vene keelse kodukeelega ning teised jälle eesti keelsed. Koolis (Tallinna Juudi Kool) räägib Estella vene keelt aga muusika tundides (Saku muusikakool), trennis ning naabritega jällegi eesti keelt. Ilm oli super ning meie väike aiapidu õnnestus igati!

https://www.instagram.com/p/BjPYhR3g-_b/?taken-by=estella.elisheva

















 

Helena-Reet: Ivanka Shoshana sünnipäevahommik ja Estella Elishevaga Viru Keskuses ning FAFA´S

NordenBladet – Ivanka Shoshana sai täna 10-aastaseks ning sai lõpuks oma kaua oodatud kingitused (vt. SIIT) kätte. Kuna ta neid nii kaua ootas ning iga päev mulle meelde tuletas, et ta just neid soovib sünnipäevaks saada, siis juba eile ta teatas, et täna kolmapäeval ta kooli ei lähe. Hommikul küpsetasin talle rabarberi kooki ja äratasime ta sünnipäevalauluga. Niipea kui ta kinke nägi, hakkas mängima. See on tõesti päris lahe nukk – räägib, nutab, liigutab suud jne. Ivanka on nüüd talle nagu väike emme – hoolitseb, pühib pisaraid, nuuskab nina, kallistab jne. Ta oli kingitusi saades nii rõõmus ja siis olin mina ka rõõmus 🙂


Estella Elisheva andis täna peale kooli venekeelsele meediale intervjuud. Kajastatakse tema võitu viiulivõistlusel (loe ka SIIT), ta nüüd ju ametlikult Eesti kolmas parim viiuldaja! Nii lahe! Läksin talle lõunaks kooli järgi ja kuna tal täna päeval trenni ega viiulit pole, sest õhtul on jalgrattavõistlus (ta sõidab mägijalgratast, või metsa jalgratast, ma ei teagi, mis see õige nimetus on), siis otsustasime, et lähme korraks Viru keskusesse. Tahtsin minna raamatupoodi, sest mul olid mõned Viru keskuse kinkekaardid ning mõtlesime, et viskame pilgu peale ka uuele palju kiidetud vegan restoranile FAFA´S, mis avati aprilli keskel Viru keskuse I korrusel (Amarillo kõrval). Omapärane koht selle poolest, et seal on kolm erinevat menüüd – veganitele, taimetoitlastele aga samas ka lihavalik (kana, kebab). Tegu pole küll kosher restoraniga, aga pakutakse mulle mitmeid väga mokka mööda juudi köögi toite. Menüüst leiab palju eksootilisi ja põnevaid maitseid – tabbouleh, hummus, matbukha, tzatziki, baklažaan, tahini, pesto jne on mõned näited.

Mina võtsin Kebab Meze salati (retsept: tabbouleh, hummus, matbukha, tzatziki, baklazaan, tahini, valaffel, tomat, kurk, lehtsalat, rukola, petersell, oliiviõli, sidrunimahl ja pita) – hind 9.90EUR, Estella Elisheva võttis Fafa´s kana (koostis: tzatziki, matbukha, baklazaan, tomat, kurk, tabbouleh, salat, petersell, pita) – hind 8.90 EUR ning siis võtsime kahepeale veel friikartulid matbukha´ga 2EUR, vee 2EUR ja limonaadi 4EUR. Olid alles suured portsud ja kui head!!! Yummmm…








https://instagram.com/p/BjH2N3vgUMp/

https://instagram.com/p/BjH1fVoglsq/

https://instagram.com/p/BjHzezRFAeB/

https://instagram.com/p/BjHy8v1FBzG/

 

Melatoniini müüakse uneprobleemide tõttu rohkem kui kunagi varem. Aga kellele see sobib?

NordenBladet — Uneprobleemide tõttu müüakse melatoniini Soomes rohkem kui kunagi varem. Tegemist on retseptivaba hormoonpreparaadiga, mida peetakse toidulisandiks ja mida võib müüa isegi toidupoes.

Melatoniini kasutatakse põhiliselt kolmel eesmärgil: ajaerinevuse ehk jetlagi leevenduseks, unerütmi taastamiseks ja magamajäämise lihtsustamiseks. Mingi eriline unerohi see tegelikult pole, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi ülikooli uneuurija ja dotsent Tarja Stenberg seletab melatoniini ja unerohi erinevust järgmiselt: unerohud mõjutavad otseselt uinumisega seotud ajurakke, melatoniin aga on pimedusehormoon, mis eraldub organismis seoses pimeduse saabumisega. Purgist võetud melatoniin paneb niisiis aju arvama, et pimedus on tulnud ja keha hakkab valmistuma uinumiseks. Inimene väsib ära ja uni tuleb kergemini.

Inimesed, kes on kasutanud nii unerohtu kui melatoniini, räägivad, et unerohi justkui vajutab sind unne, melatoniin aga muudab su väsinuks ja keha ütleb, et peaks minema magama. Aga kui ikka und ei tule, siis melatoniinist abi pole.

Melatoniin aitab siis, kui väsimuse tunnet peale ei tule. Üks naine räägib, et tavaliselt loeb õhtuti ja ilma melatoniinita võibki lugema jääda, hommikuni välja. Melatoniiniga hakkavad kirjaread ühel hetkel silme ees virvendama ja uni tuleb peale.

Melatoniinist on abi siis, kui inimesel on unerütm ühel või teisel põhjusel sassi läinud. Neid kutsutakse kronobioloogilisteks häireteks. Sellised probleemid tekivad tavaliselt näiteks ajavahe ehk jetlagi ja vahetustega töö puhul.

Seevastu näiteks stressist või kroonilisest unetustest tingitud vaevuste puhul melatoniinist enamasti abi pole. Melatoniin inimest magama ei pane. See loob vaid une jaoks abistava väsinud tunde, kui kõik muud eeldused on olemas.

Melatoniini kohta on inimestel erinevad kogemused ja arvamused: ühed saavad abi, teised mitte. Melatoniiniga sarnase efekti annavad ka sinist valgust neelavad kollaste klaasidega prillid. Sinine valgus pärsib melatoniini eritumist, prillid aga neelavad 98 protsenti sinisest valgusest. Kui prillidest pole abi, siis võib võtta lisaks 1 mg melatoniini.

Melatoniini puhul kehtib ka reegel, et suuremast kogusest abi pole. Melatoniin annab ajule märku, et on pime, aga suurem kogus ei ütle, et on veel pimedam.

Melatoniini mõju kestab 30 minutist kuni tunnini. Kui selle aja jooksul und ei tule, siis mõju kaob.

Kronobioloogilisi häireid tuleb ette järjest suuremal osal inimestest, kuna magama minnakse hilja ja uni jääb lühikeseks. Seetõttu võib melatoniinist abi olla.

Ajaerisuste korvamiseks võetakse melatoniini kella 22-23 ajal kohaliku aja järgi 1-4 õhtut järjest. Siis saabub melatoniini mõju poole öö paiku. Ida poole reisides võib esimese tableti võtta juba lennukis ja õhtupoolikul siis, kui sihtriigis on juba öö.

Soome puhul tuleb arvestada, et Soomes peetakse melatoniini jätkuvalt ravimiks, mistõttu ei saa seda Soome tellida väljastpoolt Euroopa Liitu. Soome ülemkohus määras melatoniini USA-st tellinud mehele 2015. aastal trahvi.

Melatoniini reklaamitakse kui loodustoodet, mida ta tegelikult pole. Keha küll toodab ise melatoniini, aga purgimelatoniin on valmistatud keemiliselt. Ja see, kui keha toodab mingit hormooni, ei tähenda, et selle lisaks võtmisel ei võiks olla kõrvamõjusid.

Soome arstid ei soovita melatoniini võtta omapäi. Pole välistatud melatoniini kahjulik mõju, mistõttu seda ei soovitata anda tervetele lastele.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT