Reede, aprill 19, 2024

Monthly Archives: mai 2017

Ettevõtlussektori kasum suurenes, kogukasum oli 2017. aasta I kvartalis 612 miljonit eurot

NordenBladet —Ettevõtlussektori kogukasum oli 2017. aasta I kvartalis 612 miljonit eurot, mis oli 18% suurem kui aasta varem samal ajal, teatab Statistikaamet. Võrreldes 2016. aasta I kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus- ja tööstusettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim kinnisvara ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2017. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 12,7 miljardi euro eest, mis oli 8% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enim suurenes müügitulu ehituse tegevusalal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 7%, mõjutatuna põhiliselt müügitulu suurenemisest hulgikaubanduses. Kasvu toetasid ka jae- ja sõidukikaubandus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes 5%.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8%. Ka tööjõukulud suurenesid 8%. Tööga hõivatud isikute arv suurenes 2% ja töötatud tundide arv jäi mullusele tasemele. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5280 eurot kvartalis ehk 8% rohkem kui mullu I kvartalis.

Ettevõtete investeeringud pöördusid kasvule. Ettevõtted investeerisid 2017. aasta I kvartalis 573 miljonit eurot, mis on 28% rohkem kui aasta varem samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse ja ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, kaubandus- ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2016. aasta I kvartaliga vähenesid investeeringud vaid ehitiste soetamisse. Ülejäänud investeeringud suurenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Allikas: Eesti Statistikaamet
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

“Ta lendab mesipuu poole” läkitatakse EstCube ja Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) Mektory satelliidiga kosmosesse

NordenBladet — Tänavu suvel peetava XII laste- ja koolinoorte laulupeo “Mina jään” kunstiline toimkond valis välja kaheksa peol kõlavat laulu, millest avalikul hääletusel selguski lemmik. Laul saadetakse EstCube ja Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) Mektory satelliidiga kosmosesse.

“Kosmoselauluks pürgides said rahvalt enim hääli laulupidude klassikasse kuuluvad teosed ning võitjaks osutus Peep Sarapiku üleva viisiga 1999. aastast kõigil üldlaulupidudel ja enamikul noorte laulupidudest kõlanud “Ta lendab mesipuu poole”,” ütles XII noorte laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. XII noortepeol kõlab lugu lõpuühendkoori esituses.

Vaid 45-aastaselt meie hulgast lahkunud Peep Sarapik kirjutas selle laulu algselt Juhan Liivi ühele teisele luuletusele “Ma lillesideme võtaks”. Töö käigus vahetus ka tekst. Liivi tekst “Ta lendab mesipuu poole” ilmus esimest korda 1905. aasta pereajakirjas Linda ning sellele tekstile on koorilaule loonud ka Miina Härma, Juhan Simm ja Riho Päts. Sarapiku laul kõlas laulupeol esmakordselt 1993. aasta noortepeol segakooride esituses, lõpuühendkoorid on laulnud laulu alates 1999. aastast.

Kosmosesse saadetav lugu lindistatakse üles suvel XII noorte laulupeol. Seejärel salvestatakse see satelliitide ESTCube-2 ja TTÜ100 mällu ning lennutatakse järgmisel ja ülejärgmisel aastal avakosmosesse. TTÜ Mektory satelliidiprogrammi juhi Rauno Gordoni sõnul avastati satelliiti ehitades, et laulupeo laulu kosmosesse kaasavõtmine on võimalik ning oleks tore kingitus Eesti Vabariigi 100 sünnipäevaks. ESTCube’i projektijuht Kadri Bussov kinnitab, et kui laul on orbiidile tiirlema saadetud, saab maa pealt uuesti kuulata, kas see on endale ka mõne kosmilise noodi külge saanud.

Kokku vaadati hääletusel osalenud lugusid ligi 10 000 korda ning oma hääle andis ligi 2000 inimest.

Konkursil osalenud laule näete SIIN.

Allikas: Laulupidu.ee

 

 

 

Esitleti lastelaulude kogumikku “Mina ka!”

NordenBladet — Ilmus lastelaulude kogumik “Mina ka!”, mille esitluskontsertidel kolmes Eestimaa linnas astuvad üles Kristel Aaslaid, Birgit, Liis Lemsalu, Ivo Linna, Daniel Levi, Ott Lepland ja Liisi Koikson, lasteekraani muusikastuudio laululapsed ning viiuldajate ansambel Võlukeeled. 

30. mail kell 18.00 toimus plaadi esmaesitlus Solarise Apollos, kus esinesid Birgit ja Kristel Aaslaid. Kontsertidel teevad kaasa mustkunstnikud Meelis Kubo ja Charlekas, lauljaid saadab ansambel Swingers koosseisus Mihkel Mattisen klaveril, Indrek Sarrap bassil, Timo Vendt saksofonil ja viiulil ning Peep Kallas trummidel.

Kontserdid toimuvad järgmistel kuupäevadel:
31.05.2017 Tartus Vanemuise kontserdimajas
01.06.2017 lastekaitsepäeval Pärnu kontserdimajas
04.06.2017 Tallinnas Nordea Kontserdimajas.

Allikas: Eesti Rahvusringhääling

 

Eesti Post lõpetab postkontorites ajalehtede müügi

NordenBladet – Omniva kaubamärgi all tegutsev riiklik logistikafirma Eesti Post AS lõpetab postkontoris ajalehtede müügi, viidates et see tegevus ei ole ettevõttele kasumlik. “Perioodika üksikmüügi mahud postkontorites on niivõrd väikesed, et tänasel päeval kulub edasimüügi tegevusele rohkem, kui me sellest tulu saame,” vahendas BNS Eesti Posti postiäri valdkonna juhi Mari Allese sõnu Postimehele.

Allese viitas viletsale koostööle OÜ-ga Lehepunkt, mis vastutab selle eest, et ajalehed-ajakirjad jõuaksid igal hommikul trükikodadest supermarketitesse, kauplustusse, postkontoritesse ja mujale. Lehepunkti tegevjuht Kristo Heinmaa ütles samuti, et koostöö lõppes, kuna kaks osapoolt ei jõudnud edasistes koostöötingimustes kokkuleppele. Kuigi Eesti Post lõpetab perioodika üksikmüügi, on jätkuvalt võimalik nii postkontorites kui ka postipunktides vormistada perioodika- ning ajalehetellimusi. Perioodika ja ajalehtede üksikmüügi lõpetamine toimub kolmes etapis – mõnedes postkontorites lõppes see aprilli alguses, kuid augusti alguseks on edasimüük lõpetatud kõigis postkontorites üle Eesti. Eesti Postil on üle Eesti 319 postiasutust, neist 142 postkontorid ja 177 postipunktid.

Allikas: Pealinn

Varese on Kristjan Kanguri ääremängija teenetest loobumas

NordenBladet — Kangur sõlmis küll mullu suvel klubiga 2-aastase lepingu, kuid kahe hooaja vahel oli õigus pooltel tehing üle vaadata ja Itaalia meedia sõnul on Varese ilmselt 34-aastase ääremängija teenetest loobumas. Varese lõpetas tänavu Itaalia meistriliiga põhiturniiri 13 võidu ja 17 kaotusega ning 12. kohaga ja play-offi ei pääsenud.

Eestlane kogus Itaalia liigas 30 kohtumisega keskmised näitajad 24,2 minutit, 5,3 punkti, 3,8 lauapalli ja 0,9 korvisöötu. Hooaja esimeses pooles mängitud Euroopa liigas olid eestlase numbrid 15 mänguga 22,9 minutit, 4,2 punkti, 3,3 lauapalli ja 1,1 söötu.

 

Allikas: Eesti Rahvusringhääling