NordenBladet — Eesti valiti teisipäeval, 18. veebruaril juhtima Euroopa Komisjoni juurde moodustatud kvaliteetse arhitektuuri ja ehitatud keskkonna ekspertrühma. Eesti esindaja töögrupis ehk nüüdsest töögrupi üks juhtidest on Kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõunik Veronika Valk-Siska, juhivastutust jagatakse koos Prantsusmaaga.

Kvaliteetse arhitektuuri ja ehitatud keskkonna ekspertrühm on moodustatud Euroopa Komisjoni juurde ning sinna kuuluvad liikmesriikide eksperdid. Töörühm peab jõudma poliitikasoovitusteni, mis aitaksid tagada kõrgetasemelise ehitatud keskkonna kõigile. Eesti valiti töörühma juhtima koos Prantsusmaaga.

„Arhitektuurivaldkonnale on juba ainuüksi niisuguse töögrupi olemasolu Euroopa Komisjoni juures suur töövõit. Euroopa Liidus on ka mitmeid muid kogusid, mis tegelevad ehituse, kultuuripärandi ja säästva arengu teemadega, kuid otseselt arhitektuuri ja ehitatud keskkonna kvaliteedile keskendumine on esmakordne ja ainulaadne. See on hea võimalus, et viia ruumiloome kvaliteedi küsimused täiesti uuele tasemele,“ rääkis töögrupi juhiks valitud Kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõunik Veronika Valk-Siska. „Me näeme juba praegu, et töögrupp on osutunud väga populaarseks ja liikmesriikidel on selle vastu suur huvi,“ lisas ta.

Töörühma ülesanded hõlmavad muuhulgas kvaliteetse ruumiloome parima praktika rahvusvahelist võrdlust, ruumipädevuse tõstmist ühiskonnas ning erialaüleste kaasavate valitsemismudelite analüüsi. Vaadeldakse ka kodanikualgatuste mõju, ruumi paindliku kasutamise võimalusi ning kultuurist tulevat innovatsiooni ja koosloome teemasid. Ligipääsetavust ja häid ruumilahendusi nähakse sidususe ning üldise heaolu parendamise oluliste osadena. Töörühma mandaat kestab poolteist aastat ning selle raport valmib 2021. aastal.

Euroopa Liidu kultuurivaldkonna koostöö laiemalt tugineb ühiselt kokkulepitud töökavale aastateks 2019 kuni 2022. Arhitektuuri ekspertgrupp on sellest tulenevalt üks kaheksast töörühmast.

 

Allikas: Eesti Kultuuriministeerium