NordenBladet —

Lugupeetud Teaduste Akadeemia president!
Auväärilised laureaadid!
Väga austatud ministrid!
Head teadlased, loomeinimesed, sportlased!
Kõik külalised!

Homme algab kindla ja eduka Eesti Vabariigi 103. aasta. Meie keel, kultuur, kirjandus, muusika, teater, kujutav kunst ja ühised traditsioonid olid need, millele toetasime oma riigi loomise, iseseisvuse taastamise ning nendest leiame tuge ja kinnitust ka praegu. Õigupoolest ongi just kõik see ja veel palju muud eestlaseks olemine, mis liidab meid kokku ja paneb tundma ühise rahvana. Mitte riigist ei sünni eestluse vaim, vaid vastupidi. Meie riik on sündinud eestluse vaimust.

Eesti teaduse, loomingu ja tippspordi tulevik võrdub meie laste ja noortega. Seepärast peame küsima, kuidas suudame neid kõnetada ning kuidas Eesti neid inspireerib. Detsembris teatavaks saanud PISA uuringu kohaselt on meie õpilased nii matemaatikas, lugemises kui loodusteadustes Euroopa absoluutses tipus ning terves maailmas esimeste riikide hulgas. See annab kindlasti põhjuse siiralt rõõmustada.
Seepärast lugesin huviga oma endise ametikaaslase Riigikogust, Hugo Treffneri Gümnaasiumi usundiloo ja filosoofia õpetaja Toomas Jürgensteini mõtisklust, mis avaldati mõne päeva eest Postimehes. Ta proovis meenutada, millal ütles viimati naljatlevalt mõnele oma õpilasele, et temast võiks saada hea arhivaar, rahvaluuleteadlane, filoloog või eesti usundi uurija. Ja pidi tunnistama, et ei suutnud seda meenutada.

Toomas pidas oma kirjatükis silmas eelkõige humanitaariat, aga see kaemus väärib igati laiendamist ka teistele elualadele. Me kõik vajame inspiratsiooni, et saata oma elus korda erakordseid asju. Iga suur saavutus algab just esimesest sammust, esimesest kokkupuutest. Seepärast on mul iseäranis hea meel tänaste laureaatide üle, sest ma saan siiralt öelda, et igaühel neist on enda saavutatu tõttu võime inspireerida.

Kui lisame sellele inspiratsioonile loomingulisuse ja loovuse ning töö raamatukogudes, koolides, laborites, stuudiotes, spordisaalides- ja radadel. Samuti rohke harjutamise ja õppimise ning pikkade aastate jooksul viimistlemise. Siis saamegi kokku tulevased teaduse, loomingu ning kultuuri- ja spordisaavutused, mis vormivad ning arendavad tuleviku Eesti kultuuri.

Soovin kõigile laureaatidele palju õnne ja edu ning jätkuvat vaimustust oma tänuväärses töös. Nii võime julgelt ja edukalt jätkata teed ning rõõmustada edu üle nii aasta kui kümnendi pärast ja ka sajanditevanuses Eestis.  Soovin meile kõigile ilusat Eesti Vabariigi 102. aastapäeva!

Jõudu Eestile!

 

Allikas: Eesti Riigikogu