NordenBladet — Jüri Ratas kohtus täna (18.veebruaril) Tšehhi peaministri Andrej Babišiga, et arutada Tšehhi ja Eesti koostööd kaitsepoliitikas ja ELi järgmise eelarvekava läbirääkimisi. Lisaks puudutasid peaministrid koostööd digi- ja küberkaitse valdkonnas.

„Tšehhi sõdurid osalesid eelmisel aastal esmakordselt Ämari õhuturbemissioonil. Tänan neid panuse eest meie regiooni julgeoleku tagamisse ja kinnitan, et nad on siia alati teretulnud,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Mullu olid Tšehhi sõjaväelased kohal nii NATO suurendatud kohaloleku kui ka õhuturbe raames kõigis kolmes Balti riigis, mis annab selge sõnumi NATO ühtsusest ja pühendumisest meie regioonis.“

Peaministrid rääkisid neljapäeval Brüsselis toimuva erakorralise Euroopa Liidu Ülemkogu eel Euroopa Liidu uue eelarveraamistiku läbirääkimistest. „Eesti ja Tšehhi toetavad mõlemad tugevat ELi eelarvet. Eestile on oluline, et uus eelarvekava aitaks meil jõuda kliimaneutraalsuse eesmärgini ja toetada meie inimeste jõukuse kasvu,“ ütles Ratas. Eesti jaoks on olulisel kohal ühendused ja võimalus saada toetust õiglase ülemineku fondist.

Ratas ja Babiš rääkisid ka digikoostööst Eesti ja Tšehhi vahel, sealhulgas Euroopa ühtse digiidentiteedi arendamisel. Samuti peatusid peaministrid küberkaitse ja 5G sidevõrkude turvalisuse küsimustel. „Küberkaitse teemadel on Tšehhi meile oluline ja lähedane partner, kellega meil on väga tihe koostöö,“ lisas Ratas. Tšehhi on Tallinna NATO Küberkaitsekoostöö keskuse liige aastast 2014. Lõpetuseks rääkisid valitsusjuhid idapartnerlusest ja Kolme Mere Algatusest, mille tippkohtumine toimub Tallinnas juuni keskel.
Babiš kohtub täna väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kaimar Karuga, külastab NATO küberkaitsekoostöö keskust ja e-Eesti esitluskeskust ning ettevõtet Bolt. Õhtupoolikul kohtub Babiš riigikogu esimehe Henn Põlluaasaga.

 

Allikas: Eesti Riigikogu