NordenBladet — Riigikogu esimees Henn Põlluaas ja Rootsi parlamendi Riksdagi esimees Andreas Norlén rõhutasid tänasel kohtumisel kahe riigi omavahelisi väga häid suhteid ning arutasid Läänemere regiooni julgeoleku küsimusi.  

Põlluaasa sõnul on kahe riigi omavahelised suhted väga head ja tihedad. „Teeme igapäevaselt kahepoolset koostööd ning seisame ühiste eesmärkide eest rahvusvahelistes organisatsioonides,“ ütles Põlluaas. „Eesti ja Rootsi arusaamad on sarnased nii Venemaaga seotud küsimuses kui ka Hiina mõjuvõimu suurenemises osas.“

Riigikogu esimehe sõnul on Eesti huvitatud, et kahepoolsed head suhted tiheneksid veelgi nii digikoostöö kui julgeoleku ja küberkaitse vallas ning rahvusvaheline koostöö jätkuks nii regionaalselt Põhjala ja Balti riikidega kui ka ÜROs ja Euroopa Liidus. Ta tänas Rootsit panuse eest Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu kampaaniasse

Kohtumisel Riksdagi esimehe ja teda saatva delegatsiooniga osalesid ka väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa, Eesti-Rootsi parlamendirühma esimees Yoko Alender ja aseesimees Valdo Randpere.

Kohtumisel käsitleti julgeolekuolukorda Läänemere regioonis ja Venemaalt lähtuvat ohtu piirkonnale ning infooperatsioonide mõju. Samuti räägiti Arktika piirkonna tähtsusest ja Hiina mõjuvõimu kasvust maailmas. Arutelu puudutas nii 5G võrgu rajamist kui ka Tallinna ja Helsingi vahele kavandatavat tunnelit.

Kohtumisele järgnenud vestlusringist teemal „Digitehnoloogia: meie demokraatia võimalused ja ohud“ saab vaadata videosalvestist. Arutelust võtsid osa lisaks Riksdagi esimehele osa riigikaitsekomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Oudekki Loone ning väliskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Keit Pentus-Rosimannus. Arutelu juhtis Liisa Past Riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroost.

 

Allikas: Eesti Riigikogu