NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas kutsus täna Osakas toimunud äriseminaril Eesti ja Lääne-Jaapani piirkonna ettevõtjaid üles ärikontakte tihendama. Peaminister rõhutas, et riigid nagu Eesti ja Jaapan peavad pakkuma igapäevaelu lihtsustavaid lahendusi, arendama nutikamaid linnu ja jätkusuutlikke energiatootmise viise ning edendama kaasavat majanduskasvu.

Peaminister Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning Eesti ettevõtjad kohtusid täna ka Kobe linnapea Kizo Hisamotoga, et rääkida koostöövõimalustest keskkonnasõbraliku tehnoloogia kasutusele võtmisel ning hariduses ja teaduses. Samuti oli jutuks loodusõnnetuste eelhoiatussüsteemid, e-tervis ning robootiliste pakiautomaatide lahendused.

Peaminister Ratas sõnas Kansai Keidanreni ja Jaapani juhtiva ärikontaktide vahenduse nutirakenduse Sansani poolt Ritsumeikani ülikoolilinnakus korraldatud ärifoorumil, et Eestit nimetatakse e-riigiks kõigi nende IT-lahenduste tõttu, mida valitsus, ettevõtted ja elanikud kasutavad iga päev. „Ettevõtjate jaoks tähendab see aja ja raha säästmist, mis võimaldab neil keskenduda oma eduka ettevõtte rajamisele,“ ütles peaminister.
Ratas lisas, et uuenduslikule ja avatud mõtteviisile toetudes on Eestis kujunenud välja edukas IT-tööstus ning dünaamiline idufirmade sektor. „Meie avaliku ja erasektori vahel on tugev partnerlus e-lahenduste ja e-valitsuse ülesehitamisel. Selle tulemusel on tänaseks elanikele ja ettevõtetele kättesaadavad umbes 5000 e-teenust,“ ütles peaminister.
„Viis aastat tagasi avasime ka ülejäänud maailmale oma digitaalteenused. E-residentsus võimaldab digitaalset identiteeti kõigile maailmas ja lubab teha asukohast sõltumatut äri veebis ning pääseda ligi ELi turule,“ sõnas peaminister Ratas.
Jaanuaris möödus 25 aastat Jaapani ajaloo ühest ohvriterohkeimast Kobe maavärinast, mille tagajärjel hukkus üle 6400 ja koduta jäi üle 300 000 inimese. Kobe linnajuhid soovivad linna uuesti ülesehitamise järel muuta pakutavad avalikud teenused elanikele veelgi kättesaadavamaks ja mugavaks. Linna jaoks on samuti oluline roll kriisiabi rakendustel ja eelhoiatussüsteemidel. Kobe linnas elab 1,5 miljonit elanikku.
Jaapani visiidi viimast päeva alustab peaminister Ratas homme Kyotos, kus ta avab äriseminari ning kohtub kuberner Takatoshi Nishiwakiga. Sealt sõidab Ratas Osakasse, et kohtuda kuberner Hirofumi Yoshimura ja aselinnapea Takahashiga. Lisaks kohtub peaminister Hyogo kuberneri Toshizō Idoga.

 

Allikas: Eesti Riigikogu