NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas osales täna Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni korraldatud parimate väikeettevõtete autasutamisgalal, kus tänas ettevõtjaid nende töö ja olulise panuse eest Eesti majandusse.

Peaminister sõnas, et väike- või mikroettevõtteid nimetatakse õigustatult Eesti majanduse veduriks. Kõigist Eesti ettevõtetest on 99% alla 50 töötajaga, andes seejuures tööd ligi 60%-le Eesti hõivatutest. Tema sõnul on üle 250 töötajaga firmasid, mis rahvusvahelise definitsiooni järgi liigituvad suurettevõteteks, väikses Eestis vaid käputäis.

„Meie majandusedu ja jõukuse kasvu aluseks on kahtlemata Eestimaa inimeste ettevõtlik vaim,“ kinnitas Ratas. „Euroopa Komisjoni hinnangul on Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete profiil üks Euroopa parimaid, paistes silma oma ettevõtlikkuse poolest. Paljudel noortel on kokkupuude ettevõtluse erialaga juba kooliajast ning oma ettevõtte asutamine on väga populaarne. Idufirmasid tärkab siin rohkem kui enamikus teistes Euroopa riikides,“ lausus peaminister.

Ratas tõdes, et Eesti väikeettevõtted on dünaamilised, innovaatilised ja paindlikud ning need omadused saavad tulevikumajanduses aina suurema rolli ja tagavad konkurentsivõime.

Samas on väiksemad ettevõtted haavatavamad väliste vapustuste suhtes, seetõttu peab riik tema sõnul pakkuma stabiilset ja tugevat majanduskeskkonda. „Eesti on jätkuvalt usaldusväärne ja suure potentsiaaliga sihtkoht nii investeeringuteks kui äriliseks koostööks. Selle kinnituseks on näiteks rahvusvaheliselt tunnustatud riigireitingud, mille järgi on Eesti positsioon viimastel aastatel lausa tõusnud,“ märkis Ratas.

„Riigi roll majanduses on muidugi laiem – pakkuda kvaliteetset haridust, et kasvaksid uued põlvkonnad edukaid Eesti kodanikke, tagada lihtne ja õiglane keskkond ettevõtluseks, toetada siinseid ettevõtteid nii keerulises alustamisfaasis, uute turgude leidmisel kui innovatsiooni rakendamisel,“ lausus peaminister. Tema sõnul tuleb selle nimel tuleb jätkuvalt pingutada ning riik proovib olla ettevõtjatele heaks partneriks meie majanduse ja jõukuse edasisel arendamisel.

 

Allikas: Eesti Riigikogu