NordenBladet — Riigikogus avatakse täna Ludmilla Siimu isikunäitus „Olemise ilu ja valu“, kus Eesti-Soome taustaga kunstniku maalidel kajastub inimene uuenevas, kaasaegses linnaruumis. Riigikogu esimees Henn Põlluaas avaldas heameelt, et Toompea lossi kunstinäituste nimistu laienes huvitava ja sisuka näitusega. „Väljapanek pakub meile huvi juba seetõttu, et saame ülevaate ja elamuse huvitava elukäiguga meisterliku kunstniku töödest,“ ütles Põlluaas.

Näitus Toompea lossi kunstisaalis keskendub Ludmilla Siimu Soomes loodud teostele, mis on komplekteeritud erakogust ja kus tuuakse esile nii kunstniku filosoofiline elumõtestamine kui ka maaliline teostus ja värviküllane vaade. Tema hilisemast loomingust on välja toodud psühholoogiliselt veenvad, karakteritäpsed ja meisterlikud portreemaalid. Portretistina oli kunstnik just Eestis 1970. aastatel imetletud ja väga kõrgelt hinnatud kunstnik.

Huvitava elukäiguga Ludmilla Siim sündis 1938. aastal Alma-Atõs. Tema esivanemad – vanaisa ja vanaema olid oma maa saamist igatsedes 1912. aastal Eestist välja rännanud. 1945. aastal kolis perekond Eestisse tagasi. Siin lõpetas Ludmilla Siim 1958. aastal Tartu Kunstikooli ja asus samal aastal õppima maalikunsti Eesti Riiklikusse Kunstiinstituuti, mille lõpetas 1965. aastal. Aastast 1968 alustas esinemist kunstinäitustel. Eesti Kunstnike Liidu liige on Ludmilla Siim alates 1971. aastast. Tema 1970. aastate loomingus on mõjutusi popkunstist ja hüperrealismist, neid isikupäraselt sünteesides jõudis ta omase maagilise mõjuga reaalsust käsitleva uudse stiilini.

Alates 1977. aastast elab kunstnik Soomes ning kannab nime Milla Siim-Kaasinen. Kunstnik on Soomes teinud mitu isikunäitust, millest tähtsaim oli 1979. aastal Helsingi Taidetalos. Samuti on ta eksponeerinud oma maale mitmel pool maailmas. Nii oma Eestis loodud maalidel kui ka Soomes eelistab kunstnik töötada suures formaadis, mille kaudu keskendub oma ideede ja nägemuse jõulisele väljendamisele.

Ludmilla Siimu isikunäituse „Olemise ilu ja valu“ kuraator on kunstikoguja Mart Lepp. Näitus jääb avatuks 6. märtsini.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga. Näituse vaatamiseks tööpäevadel kella 10-16 on Riigikogu hoonesse sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.

 

Avafoto: Ludmilla Siimu isikunäitus „Olemise ilu ja valu“ (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu