NordenBladet — Soome hüpoteegiühing Hypo annab Soome majandusele väga pessimistliku väljavaate ja seda just elanikkonna vananemise tõttu. Seoses vananemisega kaob igal aastal tööturult 10 000 inimest rohkem kui sinna tuleb. See tähendab, et valitsuse eesmärk ei peaks olema 4 aasta jooksul mitte 60 000, vaid 100 000 uut töökohta.

Ilma vananemiseta kasvaks Soome majandus aastas 2 protsenti, aga vananemise tõttu on kasv vaid 1 protsent. Hypo analüütiku Juhana Brotheruse väitel pole üllatav Soome elanikkonna vananemine, vaid vananemise mõju majandusele, vahendab Iltalehti.

Vananemine mõjutab majandust kahel moel. Kõigepealt seeläbi, et vananemise tõttu kaob igal aastal tööturult 10 000 inimest rohkem kui sinna juurde tuleb. Vähese sündide arvu tõttu on see protsess pidev ja süveneb.

Teiseks pärsib vananev ühiskond majanduse tootlikkuse arengut. Hypo prognoosib käesolevaks, 2020. aastaks Soomele 1 protsendi suurust ja järgmiseks, 2021. aastaks 0,8 protsendi suurust kasvu. Tööhõive Soomes enam ei suurene. Majanduslangust Soomes ei tule tänu sisemaisele tarbimisele, aga erilist kasvu samuti mitte.