NordenBladet – Eelmise aasta lõpus tööd alustanud Euroopa Komisjoni uue koosseisuga on Euroopa Liidu täidesaatva organi mõjukatele kohtadele tõusnud väikeriigi kohta silmapaistvalt mitu lätlast.

Euroopa Komisjoni tähtsaimate volinike seas on Läti kunagine peaminister ja eelmise koosseisu asepresident Valdis Dombrovskis, kelle Komisjoni president Ursula von der Leyen valis üheks kolmest juhtivast asepresidendist. Dombrovskis koordineerib majandusteemasid ning samal ajal täidab ka finantsteenuste voliniku kohuseid, milles teda toetab finantsstabiilsuse, finantsteenuste ja kapitaliturgude peadirektoraat.

Teisipäeval kinnitati Euroopa Komisjoni peasekretäri kohale, mis on Euroopa Komisjoni kõrgeim võimalik ametikoht mittepoliitilise ametniku jaoks, Läti diplomaat Ilze Juhansone. Juhansone on peasekretäri ametis olnud kohusetäitjana maist saadik, mil ametist lahkus Euroopa Liidu üheks mõjukaimaks inimeseks arvatud Martin Selmayr. Juhansone oli varem Läti alaline esindaja Euroopa Liidu juures, Euroopa Komisjoni siirdus ta pärast Läti eesistumise lõppu 2015. aastal. Tema konkurentideks peasekretäri kohale peeti prantslasest ja hispaanlasest kõrgeid euroametnikke.

Von der Leyeni kabineti liige on ka Peteris Ustubs, kes nõustab Komisjoni presidenti välispoliitilistes küsimustes. Endine diplomaat töötas kunagi Läti esinduses Euroopa Liidu juures, kust liikus edasi EL-i välisteenistusse (EEAS).

Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrelli kabineti liige on ka lätlanna Baiba Aleksejuka-Tavaresa, kes on töötanud Läti diplomaadina ning hiljem Euroopa Liidu välisteenistuses.

Eestlastest on Euroopa Komisjonis kõrgeimal positsiooni Henrik Hololei, kes volinik Siim Kallase kabinetiülema kohalt liikus 2013. aastal Euroopa Komisjoni asepeasekretäriks ning 2015. aastal sai temast Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor.

____________________________________

Euroopa Komisjoni koosseis. Poliitilise juhtimise eest vastutab 28 volinikust (üks igast ELi liikmesriigist) koosnev kolleegium, mida juhib komisjoni president, kes jagab vastutusvaldkonnad volinike vahel.

Volinike kolleegium koosneb komisjoni presidendist, kuuest asepresidendist, sealhulgas esimesest asepresidendist ning liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgest esindajast, ning 21 volinikust, kellest igaüks vastutab konkreetse portfelli eest.

Komisjoni igapäevase töö eest seisavad selle töötajad (juristid, ökonomistid), kes kuuluvad erinevatesse peadirektoraatidesse. Iga peadirektoraat vastutab konkreetse poliitikavaldkonna eest.