NordenBladet – Alates 22. aprillist on Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni uueks tegevjuhiks Anu Eslas, kes on pikalt töötanud Eesti Kaitsetööstuse Liidus, viimati rahvusvaheliste suhete ja koostöö juhina ning varem ka tegevjuhi, sh juhatuse esimehe kohusetäitjana.

Värske tuuleenergia assotsiatsiooni juhi Anu Eslase sõnade järgi soovib ta uues ametis lõpetada tuuleenergia vastandumise riigi- ja looduskaitse ning kohalike kogukondade vahel. „Võtsin oma varasemast töökohast kaasa teadmistepagasi, kuidas ühise eesmärgi nimel jõudusid koondada. Ka minu uuel positsioonil on eesmärgiks leida koostöökohti erinevate osapoolte vahel, et jõuda tulemusteni, mis lubaksid tuuleenergial Eestis senisest oluliselt kiiremas tempos kasvada,“ rääkis Eslas.

Tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul on liidu eesmärgiks seista selle eest, et Eestis oleks hea tuulest elektrit toota ning uusi tuuleparke rajada. „2030. aastaks peaks Eestisse lisanduma 1800MW jagu tuuleparke. See ambitsioonikas plaan nõuab tuulest elektritootjate koordineeritud tegevust ja aktiivset koostööd riigi erinevate valdkondade vastutajatega. Anu Eslasel on hea ettevalmistus mõlemaks ülesandeks,“ kommenteeris Kärmas.

Ligi kümme aastat tuuleenergia assotsiatsiooni juhtinud Tuuliki Kasonen lahkub liidust omal soovil ning siirdub alates maikuust eraettevõtlusesse.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon* (ETEA) on 2001. aastal loodud erialaliit, mille liikmeteks on 22 kodumaist ja rahvusvahelist ettevõtet, kellele kuulub ligi 95% ehk 293,5 MW Eestis installeeritud tuulikute koguvõimsusest (310 MW).

Liidu missiooniks on luua tuuleenergia- ja selle tehnoloogia arengule tingimused, mis tagavad valdkonna konkurentsivõime ning taastuvenergia laiema kasutuselevõtu kaudu puhta elukeskkonna säilimise.

______________________________________
* Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (ETEA) on 21. septembril 2001 Saksamaal asutatud tuuleenergia potentsiaalist huvitatud ettevõtteid, organisatsioone ja üksikisikuid ühendav organisatsioon.

ETEA asutajaliikmed olid neli Eestis tuuleenergeetika projektide arendusega tegelevat ettevõtet: Tuuleenergia OÜ; Tuulepargid AS; SeeBA Energiesysteme GmbH ja Ostwind Verwaltunggsgesellschaft mbH. ETEA missiooniks on luua tuuleenergia arengule ja selle tehnoloogia arendusele sellised tingimused, mis tagavad tuuleenergia ja selle arendajate konkurentsivõime ning taastuvenergia laiema kasutuselevõtu kaudu puhta elukeskkonna säilimise.

Assotsiatsioonis on 22 liiget ning liikmesus jaguneb lihtliikmete, töötavaid tuulikuid omavate ja tuulikuid tootvate liikmete vahel.

ETEA juhatusse kuuluvad Aavo Kärmas (Enefit Green), Jaanis Järvet (Empower) ja Peeter Kukk (Baltic Wind Energy). ETEA tegevjuht on Anu Eslas.