NordenBladet — Valitsusele tutvustati tänasel kabinetinõupidamisel rahandus- ja sotsiaalministeeriumi koostöös valminud analüüsi, millega kaardistati võimaliku maksumuudatuse mõju osaajaga töökohtade loomisele ja maksulaekumisele.

Uuring käsitles võimalikku sotsiaalmaksu miinimumkohustuse kaotamist osaajaga töötavatele 3-8aastaste laste vanematele, 18-24aastastele noortele ning 55-aastastele ja vanematele inimestele, kelle töötasu jääb alla miinimumpalga.

Uuringust selgus, et sotsiaalmaksu miinimumkohustus ei ole oluliseks takistuseks osaajaga töökohtade loomisel ning inimeste mittetöötamise põhjused on pigem isiklikud.

Oluline on ka see, et suur osa inimestest, kes soovivad töötada osalise koormusega, on juba täna sotsiaalmaksu erandiga kaetud. Nende puhul maksab tööandja sotsiaalmaksu teenitavalt tasult, mitte miinimumpalga pealt. Näiteks osaajaga töötavad pensionärid, kuni 3-aastaste laste vanemad, õpilased, tudengid jt.

Analüüsist ilmnes, et tööandjate teadlikkus sotsiaalmaksu miinimumkohustuse eranditest on madal. Praktikas neid lahendusi küll kasutatakse, kuid teadlikkus palgata osalise tööajaga töökohtadele neid inimesi, kellele kehtivad sotsiaalmaksu erandid, võiks tööandjate hulgas olla oluliselt suurem.

Ühtlasi andis valitsus täna rahandusministeeriumile ja sotsiaalministeeriumile täiendava ülesande analüüsida osaajaga töötavate hooldajate töötasu sotsiaalmaksuga maksustamist.
Allikas: Eesti Riigikogu