NordenBladet – Õppereis, millest võtsid Eestist osa Sotsiaalkindlustusameti, Eesti Puuetega Inimeste Koja ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse esindajad, toimus 2.– 4. detsembrini.

Esimesena külastati Odenses asuvat laste- ja noortekeskust, mille teenuste tarbijateks on erivajadusega lapsed. Teenusele suunamise eelduseks on kohaliku omavalitsuse esmane hinnang koos põhjendatud abivajaduse taotlusega.

Kohalikus sotsiaalsüsteemis on kesksel kohal ennetus ning teaduspõhine lähenemine erinevate sekkumismeetodite kasutamisse. Muudatuste tegemisele eelnevad põhjalikud analüüsid.

Teabeportaali (Vidensportalen) keskuse külastusel selgus, et kogu vajalik sotsiaalvaldkonna info koondatakse nimetatud lehele. Portaali eesmärk on pakkuda juurdepääsu parimatele sotsiaalvaldkonna teadmistele, tuues välja teemavaldkonnad erinevate sihtgruppide osas. Seal saavad ennast harida kõik valdkonnas tegutsevad spetsialistid.

Viimasel päeval külastati Kopenhaageni lähedal asuvat puuetega inimestele mõeldud asutust. Hoone on Taanis kõige innovaatilisem just sihtgrupi vajadusi arvesse võttes.

Õppereisile eelnevalt kohtusid Tallinnas Põhjamaade Heaolukeskuse, Balti ministeeriumite ja puuetega inimeste ühenduste esindajad, et anda ülevaade Põhja- ja Balti riikide poliitikast ja headest näidetest ning leida võimalikke koostööprojekte.

Kohtumisel tehtud esitlustega saab tutvuda SIIN.

Allikas: Norden.ee