NordenBladet — Riigikogu lükkas esimesel lugemisel tagasi Eesti Keskerakonna fraktsiooni, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni ja Isamaa fraktsiooni algatatud ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu.

Läbirääkimistel SDE fraktsiooni nimel sõna võtnud Riina Sikkut tegi ettepaneku ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu (118 SE) esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 50 Riigikogu liiget, vastuhääli oli 46.

Eelnõu eesmärk oli kaotada seadusest omandipiirangud, mille järgi oleks apteegi omanikuks võinud olla ükskõik milline füüsiline või juriidiline isik, sh ravimite hulgimüüja. Samuti ei oleks pidanud üle 4000 elanikuga linnades lõpetama haruapteegid oma tegevust.

Läbirääkimistel võttis fraktsiooni nimel sõna ka Siim Kiisler (I).

Teisel lugemisel olnud Eesti Panga seaduse muutmise seaduse eelnõuga (97 SE) täpsustatakse Eesti Panga nõukogu koosseisu moodustamist ja nõukogu liikmele esitatavaid tingimusi ning volituste kehtivuse aega.

Eelnõuga lisatakse nõue, mille kohaselt peavad nõukogus olema esindatud kõik Riigikogusse kuuluvad erakonnad ja lisaks kuuluvad sinna valdkonna asjatundjad. Eesti Panga Nõukogu koosseis peab peegeldama Eesti Panga aruandekohustust Riigikogu ees. Seetõttu on kohane kui nõukogu koosseisu kuuluvad kõikide Riigikogus esindatud erakondade esindajad. Muudatustega täpsustatakse, et Riigikogu fraktsioonid nimetavad oma esindaja ja Eesti Panga Nõukogu esimees nimetab valdkonna asjatundjad. Täpsustatakse, et nõukogu liikmetel peab olema nõukogu töös osalemiseks piisavad teadmised ja kogemused ning Eesti Panga Nõukogu liiget ei või ametisse nimetada rohkemaks kui kaheks järjestikuseks ametiajaks.

Eesti Panga poliitiline sõltumatus täidesaatvast võimust väljendub seletuskirja kohaselt selles, et Riigikogu nimetab ametisse Eesti Panga Nõukogu esimehe ja liikmed. Nõukogu on eelkõige kontrollorgan, mis võtab vastu otsuseid kõige olulisemates küsimustes, nimetab ametisse juhtivad Eesti Panga ametnikud ning teostab nende tegevuse üle järelevalvet.

Pärast eelnõule laekunud muudatusettepanekute kinnitamist katkestati selle teine lugemine, kuna Eesti Panga seadusmuudatustest peab teavitama ka Euroopa Keskpanka. Pärast teavitusele vastuse saamist jätkub eelnõu menetlemine.

Riigikogu ei toetanud siseminister Mart Helme umbusaldamist

Riigikogus ei leidnud täna toetust siseminister Mart Helmele esitatud umbusaldusavaldus. 46 saadiku nimel esitatud umbusalduse poolt oli 44 Riigikogu liiget ja vastu hääletas 42 saadikut. Umbusalduse avaldamiseks oli vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Umbusalduse üle andnud Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kaja Kallase sõnul oli umbusaldamise põhjuseks siseminister Mart Helme isiklik rünnak Soome peaministri Sanna Marini vastu. „Siseminister on oma sõnakasutusega kahjustanud Eesti ja Soome suhteid, Eesti riigi mainet, alavääristanud naisi ja erineva sotsiaalse taustaga inimesi. Mart Helme käitumine näitab ühemõtteliselt, et ta ei sobi kandma valitsusliikme vastutust,“ ütles Kallas.

Siseminister Mart Helme ütles, et süüdistused tema vastu on konstrueeritud. „Mitte kordagi ei ole ma alavääristanud ega solvanud soome rahvast,“ kinnitas siseminister. „Tõde on see, et ma ei saa olla nõus Soome praeguse valitsuse kursiga, tema ideoloogilise platvormiga. Ja seda on mul õigus öelda nii eraisikuna kui ka Eesti Vabariigi liikmena, mis ei tähenda seda, et me Soomega peaksime tüli norima,“ lisas ta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu