NordenBladet – Homme, 5. juunil algavad Kõrgema Kunstikooli Pallas lõputööde avalikud kaitsmised, mille raames avatakse ka näitus „LEND 2019“. 50 lõputööd toovad näitusega 10. sünnipäeva tähistava galerii Nooruse seinte vahele mitmekesise ja põneva väljapaneku kõrgkooli lõpetavate disainerite, kunstnike ning restauraatorite töödest.

Fotograafia osakonna lõpetaja Reti Kokk toob publiku ette töö “Perepiltide muutumatus fotonurkade näitel”, mille raames on Nooruse galeriisse kesest suurt suvekuuma toodud jõuluteemaline fotonurk.

Tekstiiliosakonna lõpetaja Anneli Kurm on galeriis üles seadnud ruumiinstallatsiooni “Vakatus”, millega soovib mõtestada ja representeerida vaikust ja müra ning anda võimaluse vakatusele.

Jaani kirikus tuleb kaitsmisele skulptuuriosakonna lõpetaja Kahrut-Silvester Vilbaste töö “Ma luban, et ma tulen tagasi”. “Meie aja inimese suurimaks vastaseks pole lohemaod või härja peaga mehed, vaid paljudel juhtudel inimene ise. Mina tahan luua nüüdisaja eepose. Valisin vastaseks viivitamise. Kes meist poleks iial midagi edasi lükanud? Vana vormi uue sisuga ühendades lõin skulptuuri, mis kujutab tänapäeva inimese võitlust oma koletistega klassikalises võtmes.”

Restaureerimise valdkonnas tutvustab maaliosakonna lõpetaja Eliisebeth Pruus publikule Eesti maalikunstniku ning Tartu Kunstikooli õppejõu Jaan Roland Parise (1927–2007) elu ja loomingut. Lõputöö praktilise tööna restaureeris ta Parise 1956. aastal Siberis maalitud maastikumaali.

Nahadisaini osakonna lõpetaja Kati Lukk on lõputööks loonud nahkkindad Signe Kivile. Tegu on unikaaldisainiga, mis tugineb kinnaste kandja maitse-eelistuste põhjalikule uurimusele.

Disaini valdkonnas on tekstiiliosakonna lõpetajat Siiri Noolt kõnetanud Eesti päritolu lambavilla kasutusvõimalused. Rakendusuuringu raames testis Siiri eri lõngade omadusi silmuskoelise toote loomiseks ning tulemuste põhjal valitud lõngadest valmisid kudumid.

Siiri Noole kudumeid saab näha ka 6. juunil Pallase moeetendusel Mood-Performance-Tants, kus tuuakse publiku ette veel 3 tekstiili- ning nahadisaini osakonna lõpetaja tööd. Etendus toimub Eesti Rahva Muuseumis.

Pallase lõputööde kaitsmiste täpse ajakava leiab siit: https://www.pallasart.ee/et/loputood2019

Lõputööde näitus on galeriis Noorus avatud 13. juulini. Näituse on kujundanud Madis Liplap.

Galerii on avatud T-L kell 11-18. Aadress: Riia 11, Tartu. Näituste ja kaitsmiste külastamine on kõigile huvilistele tasuta!