NordenBladet — Eesti valitsus otsustas täiendada ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni koosseisu, nimetades sellesse kolm uut liiget. Uuteks komisjoniliikmeteks on Eesti Instituudi esindaja, Eesti Kultuuriseltside Ühenduse esindaja ja ühenduse Soome Eesti Noored esinaine Tuuli-Emily Liivat.

„Juunikuus moodustatud komisjon, millesse valitsus on püüdnud kaasata võimalikult laial pinnal neid riigiasutusi ning Eestis ja väljaspool Eestit tegutsevaid ühendusi, kelle missiooniks ja ülesandeks on hoida ning edendada eestlust üle terve maailma, sai täna olulist täiendust,“ ütles rahvastikuminister Riina Solman.

Järgmisel nädalal esimest korda koguneva komisjoni ees seisab suur väljakutse – panna kokku valitsusliidu leppes nimetatud Globaalse Eesti programm, märkis Solman. „Sellest programmist peab saama ühislooming, milles on ühelt poolt väljendatud teistes riikides elavate eestlaste ootused Eesti riigi suunal ja riigi vastus nendele ootustele ning teiselt poolt need võimalused, kuidas saavad teistes riikides elavad eestlased anda oma jätkuva tänuväärse panuse eestluse säilitamisele ja arendamisele asukohariikides.“

Eesti Instituut on välismaal elavate rahvuskaaslastega tegelenud alates 2006. aastast, peamiselt koostöös Haridus- ja teadusministeeriumiga. Eesti Kultuuriseltside Ühendus ühendab Eestis tegutsevate organisatsioonidega koos ka 24 välismaal tegutsevat Eesti seltsi. Ühenduse oluliseks tööks on välisriikides elavate eestlaste seltside tegevuse toetamine ja nende sidemete süvendamine Eestiga. Tuuli-Emily Liivati poolt juhitav ühendus Soome Eesti Noored osales aktiivselt ülemaailmsete eesti kultuuripäevade ESTO 2019 korraldamises Helsingis.

Ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni esimees on rahvastikuminister Riina Solman ning sellesse kuuluvad valitsuse liikmetest veel kultuuriminister, haridus- ja teadusminister, välisminister, sotsiaalminister, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister, samuti Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides, Eestlaste Kesknõukogu Kanadas, Rootsi Eestlaste Liidu, ühenduse Soome Eesti Noored, rahvuskaaslaste programmi nõukogu, Integratsiooni Sihtasutuse, Eesti Instituudi, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja Eesti Kultuuriseltside Ühenduse esindajad.