NordenBladet — Valitsus alustas tänasel (10. september 2019) kabinetinõupidamisel järgmise aasta riigieelarve aruteludega, lähtudes oma viiest prioriteedist – peresõbralik Eesti, sidus ühiskond, teadmistepõhine majandus, tõhus valitsemine ning vaba ja kaitstud riik.

Peaminister Jüri Ratase sõnul peab riigieelarve teenima parimal viisil Eesti rahvast ja riiki ning edendama valitsuse seatud eesmärke. „Selleks vaatame üle nii meie vajadused kui ka võimalused. Jätkame konservatiivse eelarvepoliitikaga, mis võtab arvesse meie majanduse olukorda ja tulevikuväljavaateid. Samas soovime pöörata selgelt tähelepanu ka nendele riigi- ja ühiskonnaelu valdkondadele, mis vajavad enim toetamist ning järeleaitamist,“ ütles peaminister.

Riigieelarve eelnõu koostamisel tugineb valitsus rahandusministeeriumi eile avaldatud majandusprognoosile ja kevadel vastu võetud järgmise nelja aasta eelarvestrateegiale. Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Riigieelarves selguvad järgmise aasta konkreetsed kulud ja tulud, sealhulgas näiteks eri valdkondade lõplikud palgafondid.

Arutelud uue aasta eelarve üle jätkuvad ka järgmisel nädalal. Valitsus peab esitama riigieelarve eelnõu riigikogule hiljemalt kolm kuud enne uue eelarveaasta algust ehk septembri lõpuks.

 

Allikas: Eesti Riigikogu