NordenBladet — Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (EISC) Eesti delegatsiooni esimees Raivo Tamm osaleb täna ja homme Berliinis toimuval plenaaristungil, mis tänavu keskendub Euroopa kosmosevaldkonna arengutele. Samuti soovitakse leida võimalikke lahendusi ilmaruumiga seotud muredele.

„Plenaaristungile kogunevad erinevate riikide parlamentide esindajad, et arutada ühiselt kosmosevaldkonna arenguid ja leida lahendusi ilmaruumiga seotud probleemidele. Arutelu on sisendiks novembris toimuvale Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) nõukogu ministrite kohtumisele „Kosmos 19+,“ märkis Raivo Tamm. Eesti delegatsiooni esimees tõi välja, et Eesti soovib näha Euroopa kosmosevaldkonna koostööd tugeva, ühtse ja jätkusuutlikuna.

„Ka meie riigil on võimalus anda omapoolne panus ilmaruumi valdkonna arengutesse. Oleme ju tuntud oma e-teenuste ja küberturvalisuse poolest, mida oleks võimalik kosmosesektoris rakendada. Näiteks andmete krüptimist saaks kasutada kosmosesektoris teenuste küberturvalisuse tagamiseks,“ märkis Tamm.

Tänavu on EISC eesistujariik Saksamaa. Eesti oli seda 2017. aastal.

Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents (European Interparliamentary Space Conference (EISC)) asutati 1999. aastal. Selle täisliikmeks võivad olla Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide rahvusparlamendid, kes on loonud kosmose küsimustega tegelemiseks vastava parlamendiorgani. Organisatsioonis on 12 täisliiget ning üks assotsieerunud liige.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu