NordenBladet — Poola Vabariigi suursaatkond Tallinnas, Eesti Rahva Muuseum, Rahvusarhiiv ja Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut kutsuvad kõiki 13.–14. septembril 2019 osalema ajaloo- ja kultuurikonverentsil, mis on pühendatud Poola ja Eesti aastasadu kestnud sidemetele ja on oma väljenduse leidnud arhitektuuriobjektide, esemete, dokumentide ja kirjasõna kujul.

Sündmuse patroon on kultuuriminister Tõnis Lukas.

Konverentsi teemad hõlmavad ajaperioodi keskajast tänapäevani. Esimesel päeval, 13. septembril saab ERM-is tutvuda ainsa säilinud originaaleksemplariga Agenda Parvast. Tegemist on käsiraamatuga misjonäride jaoks – see on esimene säilinud trükis, kus leidub lõunaeestimurdelist teksti. Unikaalne raamat, mis on trükitud Poolas 1622. aastal, on hetkel väljas Eesti Rahva Muuseumi püsinäitusel Kohtumised. Teine haruldusi tutvustav esitlus on kavas sama päeva pärastlõunal Rahvusarhiivis, kus saab näha kuut Poola ajalooga seotud rariteeti arhiivi kogudest. Samuti avab Poola suursaadik NOORAS II maailmasõja puhkemise ajaloole pühendatud näituse „Võitlus ja kannatus”.

Esimese konverentsipäeva õhtupoolikul on kõik huvilised oodatud jalutuskäigule Tartu vanalinna, kus ajaloolased tutvustavad Poolaga seotud paiku. Teisel päeval jätkub konverents ülikoolis, rohkem akadeemilisel lainel ja teaduslikumas laadis.

Ettekandjate hulgas on Varssavi ja Krakówi Jagellooni Ülikooli ning Olsztyni raamatukogu Hossianum esindajad Poolast. Samuti Tallinna ja Tartu Ülikooli, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Keele Instituudi, ERM-i ja Rahvusarhiivi teadustöötajad. Konverentsi kavaga tutvuda ja registreeruda saab ERMi kodulehel.

Konverents on järjekorras juba neljas. Poola ja Eesti suhetele pühendatud konverentsid on varem toimunud Laiusel (400 aastat Poola võimu ja vaimu, 2002) ja Tartus (Poola jälg Eesti ajaloos, 2009 ja 2010). Konverentsimaterjalid on Poola ja Eesti vaheliste diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäeval (1921) kavas avaldada ka eraldi väljaandena.

Lisainfo:
Eesti Rahva Muuseumi näituste juht ​Kristjan Raba, Kristjan.Raba@erm.ee

Sławomira Borowska-Peterson Poola kultuurivahendaja Eestis, avaliku ja kultuuridiplomaatia spetsialist, tel +372 553 2036