NordenBladet — Valitsus kiitis 06.juuni kabinetinõupidamisel heaks riigi strateegia „Eesti 2035“ loomise edasise ajakava, mille kohaselt selguvad vajalikud reformid selle aasta novembriks. Strateegia ise valmib pärast läbirääkimisi huvirühmade ja partneritega 2020. aasta aprilliks.

„Strateegia „Eesti 2035“ koostamine võtab üha selgemaid piirjooni ning suvekuudel, pärast läbirääkimisi kõikide tulevikule mõtlejate, ekspertide ja partneritega saavad selgemini paika meie riigi ning ühiskonna pikaajalised sihid,“ tõdes peaminister Jüri Ratas.

„Peame üheskoos langetama otsuse, kuhu suunas järgmise 15 ja enama aasta arengus soovime liikuda. Kas fookuses on hoitud loodus, paindlik majandus, inimeste vajadusi arvestav taristu, innovatsioon või hoopis midagi viiendat,“ märkis peaminister. Ühisele arusaamisele jõudmiseks toimuvad seminarid veel lähinädalatel Eesti erinevates linnades.

„Strateegia loojatele on andnud oma tulevikuootused teada 14 000 eestimaalast, kes soovivad enim, et riik keskenduks inimeste turvalisusele, vabadusele ning loodushoiule,” lisas peaminister Ratas. Arvamuskorje kestis selle aasta 22. aprillist kuni 10.maini ning selles rääkisid kaasa erineva elukoha, hariduse, vanusega inimesed.

Sihtide seadmise aluseks on lisaks äsja lõppenud arvamuskorjele ekspertide koondatud globaalsed muutujad nagu kliimasoojenemine, muutused rahvastikus, tehnoloogia areng ning ka huvirühmade ja partneritega koondatud olulisemad Eesti riigi arenguvajadused.

2019. aasta keskel jätkub eelneva töö tulemuste alusel Eesti strateegiliste sihtide kokkuleppimine, nende saavutamiseks vajalike reformide ja rahastamisallikate väljaselgitamine. “Novembriks on eesmärk jõuda arusaamisele, milliseid reforme Eesti vajab ning milline on meie võimekus neid ellu viia,” rääkis peaminister.

Pikaajaline strateegia koostatakse aastani 2035 ning see hõlmab kõiki valdkondi ning suuremaid reforme ja investeeringuid, sealhulgas eurotoetuste uue perioodi rahakasutust. Strateegia „Eesti 2035“ valmib 2020. aasta alguses ning selle koostamist veavad riigikantselei ja rahandusministeerium.

“Eesti 2035” loomises osalevad erinevad organisatsioonid, liidud, ühendused, kogukonnad, ettevõtjate esindaja, eksperdid ning kõik huvilised üle Eesti. Koostamine algatati valitsuskabineti otsusega 8. märtsil 2018. Loodava strateegia eesmärk on anda pikaajaline, kestlik suund Eesti arengule.

Strateegiat puudutav info: https://www.riigikantselei.ee/et/Eesti2035

 

Allikas: Eesti Riigikogu