NordenBladet — Riigikogu esimees Henn Põlluaas ütles Eesti lipu 135. aastapäeva hommikul Toompeal Kuberneri aias toimunud pidulikul lipuheiskamisel, et sinimustvalge on saanud lahutamatuks osaks meie rahvast, identiteedist ja iseolemisest. Ta lisas, et see on side, mis hoiab koos eelmisi ja järgmisi põlvkondi.

„Eesti lipp on meie sümbol, mida on kandnud eelmised ja kannavad tulevased põlved ning mis tähendab vabadust, iseseisvust ja püüdlusi jääda siin maailmas kestma,“ märkis Henn Põlluaas.

„Eesti lipp kujutab usku, lootust ja armastust. Usku enda rahvasse, iseolemisse, tugevusse ja tahtesse. Lootust jääda püsima ja helgele tulevikule. Armastust meie maa ja kõikide vastu,“ rääkis esimees.

Põlluaas märkis oma kõnes ka, et käesolev aasta on mitmeski mõttes juubeliaasta. „Lisaks lipu 135. aastapäevale möödus sajand Eesti parlamendi tegevuse algusest ja 150 aastat tagasi toimus esimene üldlaulupidu,“ ütles ta. Samuti tõi esimees esile kolmekümne aasta möödumist nii Balti ketist kui ka päevast, mil üle pikkade aastate taas sinimustvalge Pika Hermanni torni heisati.

„Hoidkem seda lippu ja neid värve südames ning ärgem iialgi laske sel lipul maha kukkuda,“ ütles Põlluaas.

Piduliku kandelipu kinkimisega tänasid Riigikogu ja Eesti Lipu Selts Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutust, Eesti Keele Instituuti ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus pälvis kandelipu laulu- ja tantsupeo juubeliaasta ning Eesti Keele Instituut eesti keele aasta puhul. Gustav Adolfi Gümnaasiumile annetati kandelipp aktiivse osalemise eest Eesti Lipu Seltsi poolt korraldatud oluliste tähtpäevadega seotud üritustel.

Riigilipu piduliku heiskamise tseremoonial kõneles veel Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Lipu päeva puhul tervitas Eestit Taani Lipu Seltsi president Erik Fage-Pedersen. Eesti ja Taani riigilipud tähistavad tänavu vastavalt oma 135. ja 800. aastapäeva.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud vahipataljoni, Kaitseliidu, Naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide ja akadeemiliste ühenduste auvalve. Samuti olid kohal seltside, ühingute ja koolide liputoimkonnad. Mängib Kaitseväe orkester ning laulsid Eesti Naislaulu Seltsi ja Tallinna koolide koorid.

Kell 15–19 pääsevad huvilised Pika Hermanni torni. Ladusama sissepääsu korraldamiseks jagatakse külastajatele tasuta pääsmeid, kuhu on märgitud torni pääsu kellaaeg.

 

Allikas: Eesti Riigikogu