NordenBladet — Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) ja Nordecon AS sõlmisid lepingu ülikooli Mäepealse 3 teadus-ja õppehoone rekonstrueerimiseks ja laiendamiseks. Esmalt lammutatakse praeguse hoone tänavapoolne osa ja asendatakse uue ja suurema ehitusmahuga ning hoovipoolse katselaboriga osa rekonstrueeritakse. Tööde maksumus on 5,688 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks.

„Uus hoone loob uued võimalused ülikooli ehitusteaduse arenguks ja on projekteeritud vääristamaks puitu kui kaasaegset ja eestimaist ehitusmaterjali. Ehitus ja arhitektuur on tehnikaülikooli ajaloolised erialad ja loodame uuest majast tuge ka selle valdkonna rahvusvahelise nähtavuse kasvatamisel,“ ütles Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo.

„TalTechi Mäepealse 3 hoonesse tuleb ka uus ehituskonstruktsioonide katse- ja teaduslaboratoorium, mis tähendab, et Nordecon saab osaleda uue põlvkonna ehitusspetsialistide jaoks parima õppekeskkonna loomisel,“ sõnas Nordecon ASi juhatuse esimees Gerd Müller. „Maja eriline asukoht astangul Soone oja ääres ning arhitektuursed lahendused, milles on kasutatud palju puitu, loovad väga erilise keskkonna ning on loodetavasti inspiratsiooniks uutele avastustele, ideedele ja innovatsioonile, mis teadust ja ka Eesti ehitust edasi viivad.“

Hoones hakkavad paiknema mitmed TalTechi ehitusvaldkonna teadus- ja õppelaborid: ehituskonstruktsioonide, geotehnika, veekvaliteedi, teede ja liikluse, ehitusfüüsika ning ventilatsiooni ja sisekliima laborid. „Laborite tehnoloogia ja liginullenergia tasemel energiatõhusus teevad sellest puitkonstruktsioonis ehitatavast majast TalTechi linnaku kõige keerukama hoone. On oluline, et oleme saanud Nordeconi näol usaldusväärse partneri, kes suudab hoone ehitushariduse lipulaeva vääriliselt valmis ehitada,“ ütles ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski.

Hoonel on kolm maapealset ja üks maa-alune korrus, ehitise hoovipoolne osa on liigendatud ühekorruselisena (suletud brutopind kokku: 4 068,5 m2).Uue hoone karkass on projekteeritud ristkihtpuitpaneelidest; fassaadi moodustavad tehases valmistatud puitkonstruktsioonis välisseinaelemendid, suured alumiiniumprofiilis vitriinaknad, ruumilised alumiiniumprofiilidest fassaadikassetid ja Accoya puidust välisplaadid. Kinnistule ehitatakse parkla ja kergliiklustee koos välisvalgustusega. Hoone ette ja sisehoovi on kavandatud massiivsest liimpuidust istepingid – eesmärgiga eksponeerida liimpuitu kui väärikat ehitusmaterjali avalikus ruumis. Siseruumide märksõnadeks on puit, orgaanilisus, läbipaistvus.

Kavandatav ehituse algus on juunis 2019 ja hoone valmib 2020. aasta mai lõpuks.

Vaata otseülekannet Mäepealse 3 hoonest ja selle aregust SIIT.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT