NordenBladet — Eesti Teadusagentuur (ETAg) kuulutab välja konkursi uuringu läbiviija leidmiseks. Tegemist on uuringuga „Tehisintellekti kasutamise võimalused e-valitsemises“, mille lähteülesande on kokku pannud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Riigikantselei. Konkurss jääb avatuks 20. maini 2019.

Eesti avalik sektor on keskmisest väiksem, kuid selle koormus on kõrge, sest riigi ja kohalike omavalitsuste pakutavad teenused peavad olema samaväärsed. Praegu pole teenuste pakkumine Eestis optimaalselt korraldatud. Teenuste kvaliteedi parandamiseks ametnike arvu suurendamata on üks võimalus rakendada tehisintellekti võimalusi. Automatiseeritud otsustustuge saaks muuhulgas kasutada järelevalves, esmatasandi kodanikuteenuste osutamisel, juriidiliste otsuste tegemisel, õigusabis ja klienditoes.

Tellitava uuringu eesmärk on analüüsida tehisintellekti rakendatavust avaliku sektori asutustes otsuste automatiseerimiseks. Vaatluse all on ka praegused kitsaskohad avalikus sektoris. Loodud tehisintellekti lahendused tuleb uuringu läbiviijal piloteerida ja valideerida.

Konkursi tähtajani jääb seitse nädalat

Tellitava uuringu eelarve on kuni 805 260 eurot. Konkursile ootame osalema interdistsiplinaarseid konsortsiume, kuhu kuuluvad esindajad vähemalt kahest teadus- ja arendusasutuse uurimisrühmast.

Konkursi taotlusvoor korraldatakse Eesti teadusinfosüsteemis ETIS. Osaleda soovivad konsortsiumid teavitavad ETAg-i (aadressil indrek.suitso@etag.ee), kes võimaldab ligipääsu ETISe taotlusvormile.

Soovi korral on konkursil osalevatel konsortsiumitel võimalus kohtuda tellija (ETAg) ja tellija esindajatega (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ja Riigikantselei esindajad), et rääkida läbi ettevalmistatava pakkumuse sisu.

Uuringut rahastab ETAg RITA programmist, mille eesmärk on aidata kujuneda riigil rakendusuuringute targaks tellijaks ning uuringutulemuste kasutajaks. RITA eelarve tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti riigi vahenditest.

Lähteülesanne ja muu tehniline info.

Lisainfo:

Liina Eek, RITA programmi juht, Eesti Teadusagentuur, 731 7383, 53001912, liina.eek@etag.ee

Indrek Suitso, RITA programmi vanemkonsultant, Eesti Teadusagentuur, 730 0320,  Indrek.suitso@etag.ee

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT