NordenBladet — Haapsalu Linnavalitsuse ees saab tutvuda parlamendi sajandale aastapäevale pühendatud rändnäitusega „Riigikogu 100“. Väljapanek annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost ning kajastab Eesti Ajutise Maanõukogu, Asutava Kogu ja Riigikogu koosseisude tegemisi. Näituse avab täna kell 12 Riigikogu aseesimees Kalle Laanet.

Riigikogu aseesimehe Kalle Laaneti sõnul saab näitusel ülevaate paljudest märgilistest sündmustest, mis on meie parlamenti sajandi vältel kujundanud. „Üheks olulisimaks sündmuseks Eesti ajaloos oli esimese rahvaesinduse Asutava Kogu kokkutulemine. Sinna kuulus inimesi igast Eesti maakonnast, sealhulgas ka Läänemaalt Aleksander Veiderma ja Hans Pöhl,“ märkis ta. „Just Asutav Kogu pani aluse riigile nagu me seda täna teame ja parlamendi väljakujunemisele,“ tähtsustas Laanet.

Parlamendi 100. aastapäevale pühendatud näitus on kujundatud tänavana, mille kahel pool asetsevad majapaarid tähistavad esinduskogude läbitud aastakümneid. Väljapanek on stiliseeritud ajakohaste tekstide ja piltidega. Akende ja uste vahelt vaatavad vastu ajaloolised suurkujud ja tähtsündmused.

Väljapanek hõlmab kahte suurt perioodi aastatel 1917–1940 ja 1991–2018. Nende aastate vahele jääb poole sajandi pikkune katkestus, mil Eesti esinduskogu ei saanud kokku tulla ja mida näitusel tähistavad tühjad majad.

23. aprillil 1919 tuli Tallinnas kokku esimene iseseisvas Eestis rahva poolt valitud esindus – Asutav Kogu. Iseseisvusdeklaratsiooni, põhiseaduse ja maaseaduse vastu võtnud ning Eesti riigi jaoks üliolulisi küsimusi lahendanud esindus tegutses kui parlament. Asutava Kogu otsused lõid vundamendi Eesti riigile.

„Riigikogu 100“ ekspositsiooni kogupikkus on 10,5 meetrit, laius ja kõrgus 3 meetrit. Näitus on teisaldatav ja valgustatud LED-valgustitega. Näituse autorid on Identity ja Ruumilabor ning teostajad Ruutu6 ja Red Hat. Väljapaneku kuraator on Eesti Rahvusraamatukogu parlamendiinfo keskus.

 

Avafoto: Näituse “Riigikogu 100” avamine Haapsalus Linnavalitsuse ees (Riigikogu fotoarhiiv/ Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu