NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon saab tänasel avalikul istungil Rahandusministeeriumi esindajatelt ülevaate 2019. aasta erakondade valimisprogrammide analüüsist.

Erikomisjoni esimees Aivar Sõerd märkis, et möödunud nädalal avaldati Euroopa Liidu majanduse talveprognoos. Ta tõi välja, et eelmise aasta lõpust on olemas Euroopa Komisjoni hinnang EL riikide 2019. aasta eelarvekavadele, et hinnata EL eelarvereeglitest kinnipidamist. „Eesti peab tagama, et valitsemissektori kulude nominaalne kasvumäär ei oleks suurem kui 4,9 protsenti. Tänavune Eesti riigieelarve aga ületab seda piirmäära,“ ütles Sõerd.

„ELi prognoosi kohaselt langeb Eesti majanduskasv 2020. aastaks 2,4 protsendile SKPst. Rahandusministeerium näeb aga tuleval aastal ligi kolmeprotsendilist SKP kasvu,“ märkis Sõerd. „Eesti riigieelarve struktuurne puudujääk on Euroopa Komisjoni hinnangul tänavu 0,7 protsenti SKPst, mis suureneb järgmiseks aastaks 0,9 protsendini SKPst. Selles olukorras tähendaks püsikulude suurendamise ja uute riigieelarveliste kohustuste võtmine ELi eelarvereeglite rikkumist,“ tõi esimees välja.

„Erakonnad on andnud valimislubadusi, mis tähendavad riigieelarvele tulevikus püsikulude kasvu,“ ütles Sõerd. „Erikomisjoni istungil soovime saada Rahandusministeeriumilt objektiivset hinnangut, millised on praegust riigi rahanduse seisu arvestades võimalused valitsemissektori kulude suurendamiseks ja riigieelarvele uute kohustuste võtmiseks. Tõenäoliselt on riigieelarve võimalused püsikulude kasvuks piiratumad võrreldes sellega, kuidas erakonnad neid võimalusi ette kujutavad,“ märkis Sõerd.

Rahandusministeerium avalikustab täna kell 12 Riigikogu valimiste eel koostatud valimisplatvormide eelarvemõjude esmahinnangu.

Erikomisjoni istungile on kutsutud Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhtivanalüütik Risto Kaarna ja riigieelarve osakonna nõunik Regina Vällik.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu