NordenBladet — Riigikogu infotunnis (30.01.2019) vastas sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Liina Kersna esitatud küsimusele haldusala riigihangete ja Monika Haukanõmme esitatud küsimusele SKAIS-2 kohta.

Kersna märkis, et riik on välja kuulutanud 8 miljoni euro suuruse hanke kurikuulsa sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi SKAIS-2 arendamiseks. Ta tuletas meelde, et vaid kolmveerand aastat tagasi sõlmis riik 10 miljoni euro suuruse lepingu sama süsteemi arendamiseks. Kersna sõnul tuli talle kui sotsiaalkomisjoni liikmele see uudis üllatusena. Kersna soovis teada, kas see uudis tuli ka ministrile üllatusena, et juba 2019. aasta alguses nii mahukas hange välja kuulutati, või miks jäeti seekord avalikkus sellest hankest informeerimata.

Iva sõnul ei ole see ootamatu ega pole see ka üllatav. „Selline plaan, et uus raamleping sõlmitakse, oli koheselt kavas. Tegemist ei ole mitte lepinguga konkreetseteks töödeks sellises mahus, vaid tegemist mõlemal juhul on raamlepinguga,“ selgitas minister. Ta märkis, et lepitakse kokku, missugustel tingimustel edaspidi võidakse tööd teha ja missugune võib olla maksimaalne töömaht. Kuid iga konkreetse töö jaoks tuleb sõlmida eraldi leping, eraldi raha taotleda ja täpsustada tööosa.

Iva ütles, et esialgne raamleping, mis sõlmiti eelmise aasta alguses 10 miljonile, on vahepeal täpsustunud.  „Näiteks, sellest esimesest raamhankest on eelmisel aastal akteeritud töid 710 000 euro ulatuses,“ ütles minister.

Iva põhjendas, et sotsiaalvaldkonnas toimivad IT süsteemid pärinevad 2000. aastast. „Me ei loo mitte uut IT-süsteemi, vaid me loome juurde uusi teenuseid. Meil peaks saama selle aasta sügisest valmis ka esimene sündmusteenus,“ ütles Iva. Tema selgituste kohaselt tähendab see, et  inimene ei lähe ega hakka enam taotlema mingeid toetusi-teenuseid, vaid näiteks, kui laps sünnib, siis tuleb talle pakkumine teenustele, mida tal on õigus saada ning ta saab operatiivselt kogu selle info kätte. „Samamoodi peaks selle aasta sügisest valmima iseteenindusportaal – selline, kus inimene saab kogu sotsiaalinfo otse koduleheküljelt kätte,“ ütles minister. Ta lisas, et tervikuna on Eesti infosüsteemid seotud, et me saaksime info kohe kätte ja ei peaks erinevatest infosüsteemidest infot koguma. Ministri sõnul peame lõpuks jõudma sotsiaalsüsteemi infosüsteemides korralikult 21. sajandisse, et pakutavad teenused oleksid inimesele abiks.

Peaminister Jüri Ratas vastas Maris Lauri esitatud küsimusele sotsiaalvaldkonnas toimuva, Martin Helme esitatud küsimusele Antarktika ekspeditsiooni, Jüri Saare esitatud küsimusele keelatud annetuste menetlemise ja Jaak Madisoni esitatud küsimusele Keskerakonna programmi kohta.

Välisminister Sven Mikser vastas Andres Herkeli esitatud küsimusele inimõiguste rikkujate suhtes kehtestatud sanktsioonide kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu