NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas sõidab täna Riiga, kus ta võtab osa Eesti, Läti ja Leedu peaministrite mitteametlikust kohtumisest. Balti Ministrite Nõukogu eesistuja on sel aastal Läti ja kohtumist juhib uus peaminister Krišjānis Kariņš.

„Soovin Krišjānis Kariņšile edu nii uues ametis kui Balti ministrite nõukogu töö juhtimisel. Tihe koostöö viib meid sihile nii Euroopa Liidus kui ka rahvusvahelisel areenil,“ lausus peaminister Ratas. „Läti prioriteedid Balti Ministrite Nõukogus –  julgeoleku tugevdamine, regionaalse ühenduvuse arendamine ning ühiste huvide kaitsmine ELis – on ühtmoodi tähtsad meile kõigile,“ sõnas Ratas.

Kohtumine algab aruteluga aktuaalsetel teemadel Euroopa Liidus nagu Ühendkuningriigi EList lahkumine, siseturu, sealhulgas digitaalse ühtse turu tulevik ning liidu tulevane pikaajaline eelarve.

Lisaks räägitakse Atlandi-ülestest suhetest, Venemaaga seonduvast ning olukorrast Ukrainas. Kohtumise päevakavas on ka suurte regionaalsete infrastruktuuriprojektide areng: Rail Baltic, ühtne gaasiturg ja elektrivõrkude sünkroniseerimine Kesk-Euroopaga. Peaministrid kohtuvad ka NATO strateegilise kommunikatsiooni oivakeskuse direktori Jānis Sārtsiga.

Täna kell 11.50 algab kolme peaministri ühine pressikonverents.

Balti Ministrite Nõukogu loodi 1994. aastal kolme riigi valitsustevahelise koostöö järjepidevuse tagamiseks. Nõukogu teeb otsused konsensusega ning need on kolme riigi jaoks siduvad.

Eestisse naaseb peaminister Ratas täna õhtul.

 

Allikas: Eesti Riigikogu