NordenBladet — Riigikogu infotunnis vastas keskkonnaminister Siim Kiisler Kalle Pallingu küsimusele jäätmeseaduse eelnõu kohta. Palling osutas, et Eesti ei täida jäätmete ringlussevõtu sihtarve ja seetõttu võib riik alates 2020. aastast saada väga suuri trahve. Ta lisas, et selle ärahoidmiseks tuleks jäätmeseaduse eelnõu menetleda kiiremas korras.

Siim Kiisler nentis, et Euroopa Liidu riigid leppisid 2008. aastal kokku eesmärgi, mille järgi tuleb aastaks 2020 ringlusse võtta vähemalt pool tekkivatest olmejäätmetest. Kolm Euroopa Komisjoni volinikku saatsid Eestile mõne nädala eest kirja, milles tegid ettepanekuid eesmärgi saavutamiseks. Kiisler märkis, et mõned neist soovitustest on sedavõrd kardinaalsed, et neid ta Eestis esialgu ei kaaluks. Ta tõi näiteks ettepaneku trahvida kohalikke omavalitsusi, kes pole jäätmete ringlusse võtmisse suurendamiseks piisavalt ära teinud.

Minister viitas, et Riigikogus menetluses olevas jäätmeseaduse eelnõus (495 SE) on paljud olukorda lahendada aitavad Euroopa Komisjoni ettepanekud sees ja osa ettepanekuid on ministeerium esitanud täiendavalt pärast eelnõu algatamist. Seetõttu soovitas Kiisler eelnõu kiiremas korras teisele lugemisele saata ja vastu võtta.

Kiisler vastas veel Ain Lutsepa küsimusele metsamajanduse arengukava kohta.

Peaminister Jüri Ratas vastas Jürgen Ligi küsimusele otsustusvõime, Martin Helme küsimusele ÜRO globaalse ränderaamistiku, Andres Herkeli küsimusele aktsiisipoliitika ja Olga Ivanova küsimusele koalitsioonilepingu täitmise kohta.

Siseminister Andres Anvelt vastas Jüri Adamsi küsimusele Eesti riigi töö kohta diasporaaga võrdluses Lätiga, Uno Kaskpeidi küsimusele Politsei- ja Piirivalveameti võimekuse kohta lähiaastatel ja Raivo Põldaru küsimusele valitsuse tegevusprogrammi täitmise kohta Siseministeeriumi haldusalas.

 

Allikas: Eesti Riigikogu