NordenBladet — Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) liikmed osalesid Austria pealinnas Viinis Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungil (COSAC), mis keskendus Brexitile ja ühenduse kodanike kaasamisele.

„Mul on ettepanek reformida COSACit nii, et siin käsitletud teemad ja vastuvõetud seisukohad leiaksid Euroopa Liidu tasandil konkreetsema väljundi,“ ütles oma sõnavõtus ELAKi esimees Toomas Vitsut. Tema sõnul aitaks Euroopa Liitu kodanikele lähemale tuua poliitikate seostamine konkreetsete muutustega inimeste elus. Ta lisas, et kui aruteludele ei järgne otsustamist ja selgeid tulemusi, siis kodanikud tunnevadki, et nende hääl Euroopa Liidus ei loe.

ELAKi liikme Kalle Pallingu sõnul on Brexitiga sama oluline teema lähiaastatel ühenduse kliimapoliitika, sest need muudatused puudutavad igaüht. „Eesti energiapoliitika on kindlasti olnud Euroopa Liidu kliimapoliitika, aga üks valdkond, kus meil on tõeline mahajäämus, on transport. Tegelikult on see nii kogu Euroopas,“ ütles Palling.

COSACi päevakorras olid Austria eesistumise saavutused, Brexiti läbirääkimiste seis, Euroopa Liidu kliimapoliitika ja Energialiit ning kevadiste Euroopa Parlamendi valimistega seoses ka ühenduse läbipaistvus ja lähedus kodanikele.

Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungil Viinis osalesid Riigikgust veel Monika Haukanõmm, Tarmo Kruusimäe, Jaak Madison ja Barbi Pilvre.

 

Allikas: Eesti Riigikogu