NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon saab tänasel istungil Riigikontrollilt ülevaate riigi vara kasutamisest ja säilimisest 2017.–2018. aastal.

“Peame komisjoni istungil arutama kahetsusväärset olukorda, kus Riigikontroll juba kolmandat aastat järjest pöörab tähelepanu Eesti Haigekassa ja Eesti Töötukassa reservide mittesihipärasele kasutamisele,“ märkis erikomisjoni esimees Aivar Sõerd. Esimehe sõnul ei ole Eesti Haigekassa ja Eesti Töötukassa reservide kasutamine riigi likviidsusprobleemide lahendamiseks kooskõlas Eesti Haigekassa seaduse ega ka töötuskindlustuse seadusega. „Need seadused lubavad Rahandusministeeriumil Eesti Haigekassa ja Eesti Töötukassa raha üksnes hoida, aga mitte kasutada igapäevakulude katteks. Rahandusminister on aga liialt kaua viivitanud eelnõu algatamisega, mis selle ebakõla seadustes lahendaks,“ lisas Sõerd.

„Teiseks on nii Riigikontroll kui ka erikomisjon andnud Rahandusministeeriumile konkreetse suunise esitada eelarvestrateegias üksikasjalik selgitus ning aja- ja tegevuskava, kuidas ja milliste riigi rahanduslike protsesside raames valmistutakse Euroopa Liidu toetuste vähenemiseks, kuid ka see suunis on Rahandusministeeriumi poolt täitmata,“ ütles Sõerd.

Sõerd tõi välja, et 2017. aasta valitsussektori eelarve struktuurseks puudujäägiks kujunes 0,7 protsenti SKPst ning nominaalseks puudujäägiks kujunes 0,4 protsenti SKPst.

Riigikontrolör Janar Holm annab Riigikogule aastaraportist ülevaate tänasel täiskogu istungil.

Samuti arutatakse erikomisjoni istungil ettepanekuid Riigikontrolli kontrolliaruande „Erakorraline meditsiin“ juurde.

 

Allikas: Eesti Riigikogu