NordenBladet — 1.-2. novembril toimub Eesti Kirjandusmuuseumi eestvõttel Kubijas humanitaarteaduste doktorantidele suunatud rahvusvaheline sügiskool „Dialoogid laste ja noortega“, mille raames vaadeldakse laste- ja noortetemaatika erinevaid tahke. Kirjandusmuuseum viib ürituse läbi keeleteaduse, filosoofia ja semiootika doktorikooli partnerina, kuid esinejate hulgas on nii folkloriste, etnolooge, eediauurijaid, kasvatusteadlasi, religiooniteadlasi, semiootikuid kui ka doktorante.

Sügiskooli välisplenaaresinejad pakuvad pilguheidu noorukite surmamängudega seotud moraalsele paanikale Venemaal (Daria Radchenko, Venemaa), noorte usundiliste vaadete hübridiseerumisele Ida-Aafrikas (Johnson Michael Kallidukil, Tansaania/India) ja laste lugemisharjumustega seostuvate hoiakute muutumisele Soomes (Ilona Savolainen, Soome). Lisaks tuleb sügiskoolis juttu üldisemalt laste mõtlemise uurimise viisidest, keele ja huumori vahekordadest laste naljakate ütluste analüüsimisel, perehuumorist, õpilaste meemipärimuse iseloomulikest joontest, laste üleloomulikest uskumustest, kirjandusalasest haridusest digitaalsel ajastul, subkultuuride rahvuslikust mõõtmest, vandenõuteooriatest, vihakõnest ja vandumisest.

Sügiskool annab võimaluse kokku viia erinevate valdkondade teadlased-praktikud ja kraadiõppurid, algatada mitmetasandilisi dialooge ning lähendada doktorante-magistrante interdistsiplinaarse teadusmaailma argipäevale, andes sel moel õppetööle praktilise lisamõõtme ja -perspektiivi.

Sügiskooli kava ja ettekannete teesid vt https://folklore.ee/CEES/doktorikool/sk2018/index.html.

Sündmuse toimumist rahastavad Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond (Eesti Kirjandusmuuseumi ASTRA projekt EKMDHUM, Eesti-uuringute Tippkeskus) ja Eesti Kirjandusmuuseum.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT