NordenBladet — NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) Eesti delegatsiooni liige Hannes Hanso osaleb sel nädalal NATO PA teadus- ja tehnoloogiakomitee väljasõiduistungil San Diegos ja Palo Altos Ameerika Ühendriikides, kus fookuses on kaitsetööstuse panus julgeoleku tagamisel.

Hanso sõnul on teadus- ja tehnoloogiakomitee väljasõiduistungi programm muljetavaldav ja näitab selgelt, kui oluline roll on teadusel ja tehnoloogia arengul julgeoleku tagamisel.

„Ka Eesti kaitsetööstus on kiire arengu faasis ja meil on kindlasti palju õppida,“ ütles Hanso. „NATO liikmena soovime anda oma panuse liitlaste kaitsevõime tõstmiseks ja pakkuda ka oma tooteid ja teenuseid alliansi liikmetele.“

Visiidi alguses külastab komitee kaitsetööstusettevõtte General Atomics peakorterit. San Diegos asuv ettevõte on spetsialiseerunud tuumafüüsika arendamisele ning droonidega kaugseirele. Veel tutvutakse Ameerika kaitetööstusliidu The Armed Forces Communications and Electronics Association (AFCEA) tegevusega.

Komitee liikmed külastavad ka San Diegos asuvat mereväebaasi, mis on Vaikse ookeani laevastiku peamine kodusadam. Kavas on tutvuda sotsiaalmeedia hiidude Facebook ja Google ning andmeanalüüsi ettevõtte Palantir tegevusega Silicon Valleys.

Komitee väljasõiduistungil on arutluse all ka desarmeerimine ja relvade leviku tõkestamine, samuti võitlus ekstremismi vastu. Kõneldakse veel tehisintellektist, küberkaitsest ja –turvalisusest, suurandmete analüütikast, aga ka mereväe ja mehitamata tehnoloogiast.

 

Allikas: Eesti Riigikogu