NordenBladet — Riigikogu õiguskomisjon saatis esimesele lugemisele maksekontode eelnõu, millega tahetakse soodustada välismaiseid investeeringuid Eestisse. Eelnõuga tahetakse anda võimalus kasutada osaühingu loomiseks ükskõik millises Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigis asutatud pangas või makseasutuses loodud kontot. Kehtiva seaduse järgi on osaühingu asutamise eelduseks Eestis avatud äriühingu pangakonto.

Õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu sõnul parandaks seadusmuudatus meie ettevõtluskeskkonda. „Praegu loobuvad välisinvestorid Eestisse raha paigutamisest ja loovad oma äriühingu mujal, sest neil ei õnnestu eemal olles siin pangakontot avada. Eelnõu liberaliseerib majanduskeskkonda ning toob välisinvestorid ja e-residendid Eestisse tagasi.“

Komisjoni liige Külliki Kübarsepp leidis, et eelnõu vajaks paremat kooskõlastust finantsjärelevalve asutustega. „Rahapesu andmebüroo ja Finantsinspektsiooni seisukohad ei ühti kõiges rahandusministeeriumi omadega. Arvestades Danske Banki juhtumit on eriti oluline, et me ettevõtlust soodustades ei jätaks tähelepanuta võimalikke riske.“

Eelnõuga tahetakse vabastada riigilõivust ettevõtja e-posti aadressi äriregistrisse kandmine ja muutmine. Kehtiva korra järgi on vaja kande muutmisel tasuda 18 eurot riigilõivu. Eelnõu ei muuda aktsiaseltsi asutamiskorda, milleks on jätkuvalt vaja avada ka väärtpaberikonto Eesti pangas.

Vabariigi Valitsuse algatatud äriseadustiku, mittetulundusühingute seaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu (712 SE) esimene lugemine on kavandatud täiskogu istungile 24. oktoobril.

 

Allikas: Eesti Riigikogu