NordenBladet — 21.-25. augustini toimub Tallinna Ülikoolis konverents “Üleilmsed vood ja nende kultuuripoliitiline valitsemine: minevik ja tulevik”, mis uurib riikide ees seisvaid väljakutseid üleilmastumise aegu. Arutletakse mitmete aktuaalsete teemade üle, mille hulgas globaalsete kultuuriteenuste platvormide regulatsioon, migratsiooniga kaasnevate probleemide lahendamine kultuuripoliitika vahenditega, kultuuridiplomaatia konfliktses rahvusvahelises ruumis ja palju muud põnevat.

“”Kultuurilised hoovused” viitab kõige kultuurilise – sisu, kultuuritoodete või kultuuri kandvate inimeste –  liikumistele üle mitmesuguste piiride kogu maailmas,“ sõnas konverentsi üks eestvedajatest, TLÜ meediainnovatsiooni professor Indrek Ibrus. „Tänases kontekstis viitab see näiteks migratsioonile, mis tekitab lisaks poliitilistele pingete ka uusi väljakutseid vastuvõtvate riikide kultuuripoliitikale,“ sõnas ta ja lisas, et see viitab ka kultuurilise sisu liikumisele internetis – protsessile, mille üle on riikidel küll üha vähem kontrolli, kuid mis on seda suuremaks väljakutseks kultuuripoliitika teostamisel.

Konverentsil arutletakse võimaluste üle tagada väikeriikide kodanikele internetis hea juurdepääs kogu pakutavale kultuurile, aga nii et näiteks Netflixi ja Amazoni kõrval jääksid ellu ka Eesti oma digitaalset kultuuriruumi kureerivad institutsioonid. Kaasaegne kultuuriruum on üleilmastunud ja ülimalt dünaamiline ning seotud küsimustega kultuuripoliitikale see konverents tegelebki.

Inimesed kasutavad internetti kultuuri tarbimiseks iga päev mitmeid tunde – me vaatame filme ja videoid, loeme ajalehti, suhtleme teiste kultuuride esindajatega üle riigipiiride. Kultuuripoliitikast sõltub, milliseid filme saame vaadata, kuidas on meedia rahastamine korraldatud ja kui lihtsaks on tehtud kultuuritoodete eksport või import,“ sõnas Ibrus kultuuripoliitika olulisusest. „Samuti on ju tõsisasi, et kuigi mittesoovitud migratsioon on Eesti peaaegu puutumata jätnud, on see siiski tekitanud poliitilisi pingeid. Seegi osundab, et seotud küsimused, kultuuriliselt võõra sisenemine omakultuuri, läheb inimestele väga korda.“

Vaata lisaks konverentsi koduleheküljelt iccpr2018.tlu.ee. Ülekande konverentsi peaesinejate ettekannetest teeb ERRi kultuuriportaal 22., 23. ja 24. augustil kell 13.30-14.30, samuti on võimalus jälgida otseülekannet konverentsi koduleheküljel.

Konverentsi viie päeva jooksul toimub 192 ettekannet, 6 ümarlaua arutelu, 4 plenaarsessiooni ja 10 paneeldiskussiooni. Peaesinejad on valdkonna tippteadlased Euroopast ning Ameerikast:  Prof. J.P Singh (Edinburghi Ülikool, UK);  Prof. Jose van Dijck (Amsterdami Ülikool, Holland); Prof. Joseph Straubhaar (Texase Ülikool, Austin, USA);  Prof. Madina Tlostanova (Lindköpingi Ülikool, Rootsi). Konverentsi korraldavad kolm Tallinna Ülikooli instituuti: Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni, ühiskonnateaduste ning humanitaarteaduste instituut. 

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT